Nationalsozialistischer Untergrund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En utbrent bolig som ble benyttet av Nationalsozialistischer Untergrund i Zwickau i Tyskland

Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), i media omtalt som Zwickau- eller Jena-cellen, var en tysk politisk gruppe som ble betegnet som en terroristorganisasjon. Den besto av personene Beate Zschäpe, Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt og var ansvarlig for en rekke drap i Tyskland i årene 2000 til 2006 samt for andre terrorangrep, slik som et spikerbombeangrep i Köln i 2004 samt drap på en politikvinne i Heilbronn fra 2007. Mundlos og Böhnhardt begikk 4. november 2011 selvmord, og Beate Zschäpe ble pågrepet den 8. november av politiet. Gjerningsmennene tilhørte den ekstreme høyre. Holger G., et påstått fjerde medlem av cellen, ble arrestert den 13. november 2011 i Lauenau nær Hannover.

Tysk politi har funnet en drapsliste med 88 navn fra gruppen; denne inkluderte blant annet navnene til tyske rikspolitikere.[1]

Etter at NSU-saken ble kjent, ble tyske myndigheter og særlig Verfassungsschutz kritisert for sin omgang med det høyreekstreme miljøet. Siden måtte lederen i Bundesamt für Verfassungsschutz og lederne i delstatene Sachsen og Thüringen gå av.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]