Hopp til innhold

Vitenskapelig tidsskrift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et vitenskapelig tidsskrift, også kalt akademisk tidsskrift og, noe mindre presist, et fagtidsskrift, er et tidsskrift som trykker vitenskapelige artikler. Vitenskapelige tidsskrifter er en av flere former for vitenskapelige publiseringskanaler ved siden av vitenskapelige bøker (monografier, antologier og tradisjonelt rapporter i interne skriftserier). I de fleste fag skjer det meste av den vitenskapelige publiseringen i moderne tid i vitenskapelige tidsskrifter. Vitenskapelige tidsskrifter er derfor den viktigste kilden til ny vitenskapelig kunnskap. Vitenskapelige tidsskrifter utgis ofte av større akademiske forlag, men kan også være frittstående tidsskrifter; noen akademiske forlag utgir både tidsskrifter og bøker, mens andre fokuserer på ett av disse formatene.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

En vanlig forskjell mellom vitenskapelige og andre tidsskrifter er kvalitetskontrollen som artiklene må passere forut for publiseringen. En vitenskapelig artikkel kan være omfattende; rundt 20 sider er relativt vanlig innenfor for eksempel humaniora og samfunnsvitenskap, selv om mange tidsskrifter de siste årene har redusert den maksimale lengden de tillater til ned mot ca. 15 sider. Innenfor for eksempel medisin og matematisk-naturvitenskapelige fag er artiklene som regel en del kortere (gjerne 2–5 sider), siden de som regel består mer av beregninger og opplistinger av resultater enn hermeneutisk argumentasjon.

Det ligger som regel svært mye arbeid bak vitenskapelige artikler, både selve forskningsarbeidet de bygger på og selve skrivingen av artiklene, og det kan ta lang tid, i mange tilfeller flere år, å få dem publisert (2–3 år er forholdsvis vanlig). Som oftest gjennomgår artiklene mange runder med kommentarer fra fagfeller og omarbeidelser.

Vitenskapelige tidsskrifter er tilnærmet aldri illustrert (bortsett fra tabeller og illustrasjoner brukt i vitenskapelig sammenheng i artiklene) og trykkes som regel i svart-hvitt.

Nordiske forhold[rediger | rediger kilde]

I Norge finnes det et register over vitenskapelige publiseringskanaler, som drives i samarbeid mellom Det nasjonale publiseringsutvalget (NPU) og Norsk senter for forskningsdata (NSD), på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet. NSD har ansvaret for driften og NPU har ansvaret for godkjenningen av publiseringskanalene. Siden 2015 har de nordiske landene samarbeidet om å utvikle registeret over autoriserte vitenskapelige publiseringskanaler.[1]

I norsk vitenskapsindeks deles vitenskapelige tidsskrifter inn i nivå 1 og nivå 2, der nivå 2 er det høyeste nivået. Nivå 2 består av inntil 20% av tidsskriftene, som regnes som internasjonalt ledende i faget.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NSD (2018) Register over vitenskapelige publiseringskanaler Arkivert 24. oktober 2019 hos Wayback Machine.. Norsk senter for forskningsdata. Besøkt 2018-09-20.