Napier (New Zealand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Napier
Ahuriri (Māori)
Napier and bay.jpg
LandNew Zealand New Zealand
ØyNordøya
RegionHawke's Bay
DistriktNapier City
Retningsnummer06
Areal106 km²
Befolkning58 600 (2010)
Bef.tetthet592,45 innb./km²
Høyde over havet57 meter
NettsideNettside
Posisjonskart
Napier ligger i New Zealand
Napier (New Zealand)
Napier
Napier (New Zealand)

Napier
39°29′00″S 176°55′00″Ø

T & G Building i Napier
Lydskjellet i Napier
Halsbury Chambers laget av Louis Hay i Napier

Napier (maori: Ahuriri) er en viktig havneby som ligger i Hawke's Bay på østkysten av Nordøya i New Zealand. I 2001 var innbyggertallet på 53 661 innbyggere. 10 km lenger sør ligger Napiers «tvillingby» Hastings. I New Zealand blir byene også bare kalt for «Tvillingbyene».

Napier og landområdene rundt Hastings er kjent for sin produksjon av vin. Det er også et av de områdene på New Zealand som har størst produksjon av epler, pærer og steinfrukter som fersken og nektariner. Frukten blir eksportert fra Napier havn.

Napier er et populært feriested, og har en av de mest fotograferte turist-attraksjonene i landet; en statue på Marine Parade kalt «Pania of the Reef», som verdsettes like mye som statuen av «Den lille havfruen» i Københavns havnebasseng.

Jordskjelv og brann gjorde at mye av bygningsmassen i Napier ble ødelagt i 1931. Byen ble gjenreist på to år, og arkitekturen ellers i verden var på den tiden sterkt preget av stilarten art deco. Derfor har Napier i dag en av de mest komplette samlinger av art deco-bygninger i verden, og bygningene The T & G Building (Atkin & Mitchell, Wellington, 1936) Breakers Cafe & Bar er blant noen av de fineste bygningene med best beliggenhet rett ved Marine Parade.