Nan Goldin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nan Goldin
Nan Goldin 2.jpg
Født12. september 1953 (65 år)
Washington D.C.
Utdannet ved School of the Museum of Fine Arts, Boston, Tufts University
Beskjeftigelse Fotograf
Nasjonalitet USA
Utmerkelse Kommandør av Ordre des Arts et des Lettres, Hasselbladsprisen (2007), Lucie Awards (2014)

Nan Goldin (født 1953 i Washington, DC) er en kjent amerikansk kunstfotograf.

Hun er mest kjent for sine personlige fotografier, i en estetisk snapshotsjanger.

Goldin vokste opp i en jødisk øvre middelklassefamilie i Boston. Hun ble introdusert til fotografi da hun var 15 år av en lærer på en skole i Boston. Hovedgrunnen til at hun begynte å fotografere var for ikke å glemme. Hennes eldre søster begikk selvmord og Nan begynte å fotografere menneskene rundt seg, det var hennes måte å holde dem i live. De første fotografiene hun viste frem var fra det homoseksuelle og transvestittmiljøet i Boston. Etter eksamen flyttet hun til New York City, hvor hun først begynte å fotografere undergrunns-musikkmiljøer i storbyen. Etter hvert ble hun en del av et narkotikamiljø som utviklet seg i nabolaget BoweryManhattan.

Fotografiene fra denne perioden, fra rundt 1980 til 1986, er en del av serien The Ballad of Sexual Dependency. Disse fotografiene er svært personlige, og til dels selvbiografiske. De viser narkotikabruk, fester, voldelige parforhold osv. Mot 90-tallet var de fleste av de hun hadde fotografert i denne serien døde. Goldin har også laget flere serier som omhandler aids, etter at hun opplevde å miste flere av sine venner til sykdommen.

Siden 1995 har hun blant annet vært opptatt av å fotografere undergrunns ungdomskulturer i Tokyo, blant annet har hun laget bokprosjekter i samarbeid med den kjente japanske fotografen Nobuyoshi Araki, landskapsbilder fra Italia og New York, og fotografier fokusert rundt familieliv.