Nampobarrieren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nampobarrieren
Chosŏn'gŭl서해갑문
Hanja西海閘門
McCune-ReischauerSŏhae Kapmun
Revidert romaniseringSeohae Gapmun
Satellittbilde som viser Nampobarrieren. Elva Taedong renner fra høyre til venstre. Byen Nampo ligger på nordsiden av elva midt på bildet. Barrieren ligger til venstre ved munningen av elva.

Nampobarrieren (eller Nampodammen eller West Sea Dam eller West Sea Barrage) er en dam vel 15 km vest for den nordkoreanske byen Nampo. Damverket er et åtte km langt system av dammer mellom Kkutsalppuri, Phi-øya og Kwangryang-bukta. Det inkluderer tre sluseporter med tilsammen 36 sluser som gjør at skip på opptil 50 000 tonn kan passere. Dammen markerer skillet mellom utløpet av elva Taedong og Vesthavet (Gulehavet).

Konstruksjonsarbeidet begynte i 1981 og varte til 1986. Målet med prosjektet var blant annet å:

  • Øke vannivået i elva for å øke skipstrafikken.
  • Hindre at sjøvann trengte inn i elva som da kunne brukes som ferskvannskilde nærmere utløpet.
  • Bidra til mer dyrket areal i området.
  • Hindre ukontrollert flom mot byene Nampo og Pyongyang

Oppå dammen går en vei, samt jernbane og fortau. Egne fisketrapper gjør at fisk kan passere inn og ut. I anlegget inngår også anlegg for produksjon av elektrisitet. Dammen ble ansett som en stor bragd da den ble ferdigstilt. Bildet av den er benyttet som bakgrunn for nordkoreanske TV-nyheter, og er en av flere severdigheter som gjerne vises fram for turister.

Kostnadene for prosjektet er beregnet til 4 milliarder USD.

Barrieren er et viktig utfartsmål hvor utenlandske gjester og turister gjerne tas med for å nyte havutsikten og bade i Gulehavet. Det er en badestrand ved en øy i sørenden av barrieren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]