Nødsentral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nødsentral i Kraków, Polen
En nødsentral ved Hätäkeskuslaitos i Finland

En nødsentral (nødmeldesentral) er en kommunikasjonssentral som tar imot, tolker og iverksetter utrykning på bakgrunn av nødmeldinger fra publikum via nødnummer. Sentralene bemannes av nød- eller beredskapsfaglig personell, og foretar en faglig vurdering av hver nødmelding. Nødsentralen kan ha utrykningsmannskaper direkte tilknyttet sentralen, men de fleste dekker et større geografisk område med flere utrykningsstasjoner.[trenger referanse]

Finland[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Hätäkeskuslaitos

I Finland drives nødsentralene av etaten Hätäkeskuslaitos (svensk: Nödcentralsverket), som ble opprettet i 2001.[1] Finland har ialt seks nødsentraler.[2] (Åland har sin egen organisasjon, Landskapsalarmcentralen, som er underlagt Ålands polismyndighet.[3])

Nødsentralene varsler de myndigheter som behøves for å ta hånd om den akutte nødsituasjonen. På denne måten fungerer Hätäkeskuslaitos som den første unsettende og beskyttende myndighetslenken i den hjelpende kjeden.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ligger forvaltningsansvaret for nødsentralene under Justisdepartementet (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Politidirektoratet) og Sosial og Helsedepartementet (Helsedirektoratet). Det er tre typer nødsentraler med nødnummer i parentes:

Operativ drift ligger under henholdsvis (inter)kommunalt brannvesen, Politidistrikt, og ulike Helseforetak. Nødsentralene har avansert digitalt utstyr som kan ta imot og lagre nødmeldinger, og brann-, politi- eller helsepersonell på døgnkontinuerlig vakt som tolker og bedømmer meldingene. Utrykningene kan styres underveis fra nødsentralen ved hjelp av flåtestyring, basert på ytterligere meldinger eller korreksjoner underveis i nødoppdraget.

Opprinnelig er opprettelse og drift av nødsentraler et (inter)-kommunalt ansvar i Norge, og i dag faller nødsentralene normalt sammen med politidistriktene[4] og enheter under helseregionene.

Det ble diskutert (2008) i Norge hvorvidt de tre typene fagsentraler skulle slås sammen i Norge med opprettelse av ett, felles nødnummer,[5] men dette er frafalt. Det er vedtatt at nødsentralene for brann og politi skal samlokaliseres, men beholde sine respektive nødnummer.

Fra 2009 er det driftsatt et eget digitalt Nødnett for nødetatene - et radiobasert, lukket kommunikasjonsnett som er direkte knyttet til nødsentralene og muliggjøre direkte flåtestyring og beskjedtjeneste mellom nødsentral og nødmannskaper. Dette vil utvikles, anskaffes og driftes av Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK).[6]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ [3]
  4. ^ Brannvesenet i Sør-Rogaland Arkivert 27. juni 2008 hos Wayback Machine. - eksempel på brann-nøddistrikt som faller sammen med politidistriktet.
  5. ^ [4][død lenke] – Legeforeningen avviser felles nødsentral
  6. ^ Dinkom.no: Om Nødnett Arkivert 2015-09-23, hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • DSB - omtale av DSB sitt forvaltningsansvar