My Name Is Earl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
My Name Is Earl
Jason Lee.jpg
Jason Lee
Generell informasjon
SjangerKomedie
Prod.landUSA
Sendeår2005
Sesonger4
Episoder96
Lengde22 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeJason Lee
Ethan Suplee
Jaime Pressly
Nadine Velazquez
Eddie Steeples
Bak kamera
Skaper(e)Greg Garcia
ProdusentGreg Garcia
Marc Buckland
Tom Palmer
KomponistDanny Lux
Prod.selskapNBC
Sending
Periode20. sep. 200514. mai 2009
TV-kanalNBC
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

My Name Is Earl er en situasjonskomedie som gikk på NBC fra 2005 til 2009. Hovedrollen ble spilt av Jason Lee. Serien ble skapt av Greg Garcia, og ble produsert av amerikanske 20th Century Fox.

Lee spilte, Earl Hickey, en småkriminell mann i starten av 30-åra, som vinner 100 000,- dollar i et lotteri, men som umiddelbart etter blir påkjørt av en bil og mister loddet. Mens han ligger på sykehuset etter ulykken begynner han å tro på karma. Han bestemmer seg for å lage en liste over negative ting han har gjort i løpet av livet, som har gått på bekostning av andre. Etter at han har gjort opp for noen av disse får han loddet tilbake, og han tar dette som et tegn på at han skal bruke lotteripengene til å krysse av alle punktene på listen, ett for ett.

Ethan Suplee spilte Earls enkle lillebror Randy, som hjelper Earl med å fullføre listen. Jaime Pressly spilte Earls ekskone, Joy. Eddie Steeples spilte Joys ektemann Darnell, og Nadine Velazquez spilte Catalina, en vaskehjelp på motellet Hickey-brødrene bor på.

Karakterer[rediger | rediger kilde]

Hovedkarakterer[rediger | rediger kilde]

 • Earl J. Hickey (Jason Lee) – Hovedpersonen i serien. I tilbakeblikk ser vi Earl før han forandret seg: en arbeidsløs småskurk uten respekt for autoriteter eller noen andre. Han beskriver seg selv som en fyr som ville stjålet alt som ikke er spikret fast, men nå tror Earl på prinsippet om god karma ved å gjøre gode ting og å unngå vonde. Han skulle egentlig navngis etter faren, Carl, men en ekstra løkke på den kursive «C»en var Earls første skritt inn i et liv fylt av ulykke.
 • Randall «Randy» Hickey (Ethan Suplee) — Earls enkle lillebror, som hjelper Earl med å rette opp sine feil. Først gikk han ut fra at han og Earl ville fortsette å stjele så fort Earl var ferdig med listen. Til tross for sitt sparsomme intellekt har han vist seg å være til stor hjelp for Earl med å krysse ut ting på listen, selv om han av og til stritter imot når Earls liste tvinger ham til å forsake noe. Han har en barnslig, uskyldig natur, og er forelsket i Catalina. Det blir også kjent at han er ekstremt redd for fugler, og han er også redd for Pavens hatt, fordi han tror det gjemmer seg en kylling under den.
 • Joy Turner (tidligere Darville og Hickey) (Jaime Pressly) – Earls ekskone, Darnells nåværende kone og mor til Dodge og Earl Jr., som ikke er Earls biologiske sønner. Hun driver en neglesalong hjemmefra. Til tross for at hun virker selvsentrert og egoistisk setter hun pris på folkene rundt seg, til og med Earl, og har vist seg som en god mor. Hun er også flink til å slåss, noe hun begrunner med at «hun har sett mye på Springer», og slo ned Earls kjæreste, Jessie, da hun var gravid med Dodge.
 • Catalina (Nadine Velazquez) – Vaskehjelp på motellet hvor Earl og Randy bor. Hun kom til USA den 1. januar 2000 som illegal flyktning, og lærte engelsk for ett år siden. Tidligere jobbet hun som stripper på Club Chubby. Hun er redd for slanger og voldtekt. Moren er død, men hun hevder hun ikke er lei seg.
 • Darnell «Crab-Man» Turner (Eddie Steeples) – Joys nye ektemann og far til Earl Jr. Til tross for dette er Darnell og Earl gode venner (selv om de sjelden gjør noe sammen hilser de i hver episode med replikkene -«Hey, Earl!» -«Hey, Crabman!»). Han jobber som kokk på den lokale krabberestauranten (derav kallenavnet). Det har blitt avslørt at hans egentlige navn er «Harry Monroe», men at han ble tvunget til å endre dette gjennom et vitnebeskyttelsesprogram. Vanligvis er han rolig og sier lite, men han er svært intelligent, og kommer av og til med svært intellektuelle replikker, som de andre vanligvis ignorerer. Han er veldig glad i ost, og i en kjæle-skilpadde ved navn Mr. Turtle.

Andre karakterer[rediger | rediger kilde]

 • Didi (Tracy Ashton) – Den enbente kvinnen Earl stjal en bil fra etter å ha fortalt at han elsket henne. Hun jobber på Yummy's Donut Shop, og har en rask enarmet kjæreste uten ben, som hun møtte da hun hoppet etter loddet mens det blåste i vinden. Hun er fortsatt sint på Earl, og fikk kjæresten til å jage ham vekk da han forsøkte å be om unnskyldning.
 • Dodge (Louis T. Moyle) – Joys eldste sønn, født 10. juni 2000. Joy var seks måneder på vei med Dodge da hun og Earl giftet seg, dagen etter de traff hverandre. I første episode sier Earl, «Joy husket ikke mye om guttens ekte far, bortsett fra at han kjørte en Ford. Så, vi kalte ham Dodge
 • Earl, Jr. (Trey Carlisle) – Joy og Darnells sønn, født 3. april. Etter å ha introdusert Dodge i den første epiosde forklarer Earl, «Noen år senere fikk vi vårt første felles barn. Legen hadde allerede sagt at det ble en gutt, så vi ga ham et navn.» Men, mens doktoren holder opp en nyfødt mulatt, får Earl et forvirret uttrykk i ansiktet, og fullfører setningen: «Og der var han: Earl Junior.»
 • Carlton «Carl» Hickey (Beau Bridges) – Earl og Randys far. Han stilte til borgermestervalg to ganger, men tapte begge etter at Earl ble arrestert. Han er konstant skuffet over sønnene sine, men legger all skyld på Earl. Han er i ferd med å reparere sitt forhold til Earl ved hjelp av en gammel Mustang.
 • Kay Hicket (Nancy Lenehan) – Earl og Randys mor. Hun er også skuffet over Earl, men er mer tolerant enn faren. Hun er glad Earl forsøker å snu livet sitt rundt. Hun tilbringer mye tid med å håndtere Carls egoisme.
 • Ralph Mariano (Giovanni Ribisi) – Tidligere partner av Earl, som går inn og ut av fengsel på ukentlig basis. Han er ikke den smarteste personen i verden, forstår ikke helt Earls karma-greie, og gjør hva som helst for 200 dollar. Han har en søster som er stripper på Club Chubby.
 • Kenneth «Kenny» James (Gregg Binklet) – Tidligere offer for Earls mobbing som barn. De to ble venner da Earl hjalp Kenny med å komme ut av skapet med sin homofili. Kenny hjelper Earl med å fullføre listen sin så ofte han kan, gjennom jobben sin i en kopiforretning (for eksempel ved å kopiere fødselsattester og CVer).
 • Donald «Donny» Jones (Silas Weir Mitchell) – Earls venn, og tidligere forbryter. Donny ble feilaktig dømt for ransforsøk (det var Earl iført Donnys genser). Donny fant Jesus i fengselet, og da Earl ba om unnskyldning hadde ikke Donny noe annet valg enn å tilgi ham. Han har to tatoveringer, en av Jesus på brystet, som han av og til spør om råd, og en av Moses som deler Rødehavet på rumpa.
 • «Patty the Daytime Hooker» (Dale Dickey) – En prostituert fullstendig uten skam, som vanligvis jobber på dagtid. Seerne blir introdusert for Patty mens hun står på en bussholdeplass for skolebussen og forsøker å skaffe kunder. Hun kan snakke bengalsk. Hun hadde vinnerloddet under skoen, men la aldri merke til det.
 • «Willie the One-Eyed Mailman» (Bill Suplee, far av Ethan Suplee) – En lokal postmann med lapp over ett øye. Willie er vennlig, men lat, og har blitt sett kaste posten i søpla. Han fikk nesten tak i Earls vinnerlodd da det blåste vekk, men på grunn av hans mangel på dybdesyn klarte han ikke å plukke det opp. Han har ikke hatt noen replikker i serien hittil.
 • Officer Bob Smiley (George Frangides) – Officer Smiley er politimann, og har truffet Earl mange ganger i løpet av serien, hvor Earls nervøsitet som regel leder til misforståelser.
 • «Nescobar-A-Lop-Lop» (Abdoulaye N'Gom) – Afrikansk innvandrer fra Earls engelsk-klasse. Som klassekameratene hilser han stolt på Earl med den eneste engelske frasen han kan: «My. Name. Is. Earl.»
 • «Creepy Rodney» (Clint Howard) – En kriminell kjent for å stjele alt, enten det er verdt noe eller ikke. Han er lett å lure, noe Randy og Earl har benyttet seg av flere ganger når de har forsøkt å lure ham til å gjøre noe ulovlig.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Se listen over My Name is Earl-episoder

Listen[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Listen (My Name Is Earl)

Mens han ligger i morfinrus på sykehuset hører Earl Carson Daly snakke om karma på TV, og konkluderer med at hans dårlige hell har blitt forårsaket av livsstilen. (Det er typisk Earl å tro at Carson Daly oppfant konseptet karma.) Han bestemmer seg for å skrive en liste over alt det gale han har gjort, med hensikten å gjøre opp for alle sine feil og krysse av ting på listen etterhvert.

Earls første gode gjerning, å plukke opp søppel, fører til at han finner igjen sitt tapte vinnerlodd.

Karma er det faste gjennomgående tema i serien, og dets effekt vises ikke bare på Earl, men også på andre karakterer, som Earls venn Ralph, som ender opp med å bli jaget av politiet etter å ha takket nei til Earls tilbud om å endre seg, og heller forsøkt å stjele pengene til Earl.

I noen tilfeller eksisterer Karma ikke bare som et tema, men som en karakter som dikterer Earls handlinger. Earl vil av og til henvende seg direkte til Karma som om det var en person, og vil alltid gjøre det han oppfatter som dets vilje. Earl uttaler i en episode I am Karma's bitch (Jeg er Karmas kjerring). Listen vises som den fysiske manifesteringen av Karma. Karma portretteres også i den siste episoden av første sesong som den gamle damen som kjørte over Earl i den første episoden.

Earls oppførsel bringer frem et interessant spørsmål om moral: Motiveres han kun av sin vilje til å få god karma, og gjør ting dermed kun av egen interesse, eller angrer han virkelig på det han har gjort, og har snudd livet sitt? Serien gir ikke noe svar på dette spørsmålet, og forskjellige episoder hinter til forskjellige svar. I episode 1.04 for eksempel, har Earl tenkt å tilstå overfor eks-kjæresten at han forfalsket sin egen død for å komme bort fra henne, fordi hun var for klengete. Når Catalina påpeker at dette vil såre henne, og spør Earl hva som er viktigst, hans liste eller noen andres følelser, svarer Earl «Jeg vet ikke, lista mi?». På den annen side viser Earl empati i episode 2.02, når Joy blir arrestert, og besvimer til slutt av å bekymre seg for Joy. Når han spør Catalina hva som skjedde svarer hun «Fordi du er en god person, Earl.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

 • Nominert til Golden Globe i 2006 for Beste TV-serie, musikal eller komedie.
 • Jason Lee nominert til Golden Globe i 2006 for Beste skuespiller i TV-serie, musikal eller komedie.
 • Jason Lee nominert til Screen Actors Guild Award i 2005 / 2006 for Beste skuespiller i komedieserie.
 • Skuespillerne nominert til Screen Actors Guild Award i 2005 / 2006 for Beste ensemble i komedieserie.
 • Jamie Pressly nominert til Emmy Award i 2005 / 2006 for Beste birolle i komedieserie.
 • Marc Buckland vant Emmy Award i 2005 / 2006 for Beste regi i komedieserie.
 • Greg Garcia vant Emmy Award i 2005 / 2006 for Beste manus i komedieserie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

 • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata