Dodge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dodge Brothers Inc.
Org.formAvdeling
BransjeKjøretøyindustri
Etablert1900[1]
Opphørt 1928
Eier(e)Stellantis
MorselskapChrysler
HovedkontorAuburn Hills
LandUSA
Produkt(er)bil
Grunnlegger(e)John Francis Dodge, Horace Elgin Dodge
Nettstedwww.dodge.com (en)

Dodge er et amerikansk bilmerke eid av Stellantis. Den første bilen ble produsert i 1914, og før 1928 het merket Dodge Brothers Motor Vehicle Company.

Dodge-brødrene, John og Horace, var med å finansiere starten på bilmerket Ford i 1902, og produserte deler for Ford i begynnelsen. Fra 1914 produserte de personbiler, og fra 1917 produserte de lastebiler, først for den amerikanske hæren, men senere også kommersielt. I 2005 er 78% av produksjonen pickuper og lastebiler.

Dodge var tidligere eid av FCA US LLC (tidligere kjent som Chrysler Group LLC). Etter fusjonen mellom Groupe PSA og Fiat Chrysler Automobiles i 2021 er Dodge en del av konsernet Stellantis.[2]

I Norge[rediger | rediger kilde]

En Dodge Ram 2005-modell

Merket var ikke gammelt før det fantes en importør i Norge, allerede i 1916 hadde Aktieselskabet Auto tatt tak i det, og de holdt på frem til 1930.

1983 tok MøllerGruppen AS opp import og salg av Dodge gjennom selskapet Møller US Import AS. Etter hvert ble det merkene Chrysler og Jeep som dette selskapet importerte og solgte. Som en følge av at Daimler-Benz og Chrysler Corp slo seg sammen til DaimlerChrysler, ble Møller US Import i 2003 solgt til Bertel O. Steen som blant annet er importør av Mercedes-Benz i Norge.

Fra 31. november 2011 ble avtalen sagt opp. Dette var en del av en større prosess der produsenten sa opp alle importører i Europa.[3]

1969 Dodge Charger

FCA Norway AS importerer i dag Alfa Romeo, Fiat, Jeep og Fiat Professional til Norge. I dag blir markedet for Chrysler og Dodge ikke sett på som stort nok for å drive offisiell import.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ archive.org[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ manager magazin. «Die 14 Automarken des neuen Autoriesen Stellantis» (tysk). Besøkt 25. mars 2022. 
  3. ^ «Bertel O. Steen mister Chrysler». www.dn.no (norsk). Besøkt 7. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]