Mudpuppy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mudpuppy
Mudpuppy
Vitenskapelig(e)
navn
:
Necturus maculosus
Rafinesque, 1818
Norsk(e) navn: Mudpuppy
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Amfibier
Orden: salamandere
Familie: Hulepadder
Slekt: Necturus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: Kalde elver
Utbredelse: Østlige USA og Canada

|} Mudpuppy eller Mudpuppies (Necturus maculosus) er en hulesalamander som bare finnes i det østlige USA og Canada. Arten er en av de få salamanderartene som kan lage lyd. Den skal ha fått sitt navn på grunn av dens pipende lyder som med en god dose velvilje høres ut som en liten hund som bjeffer.[1]

Mudpuppy er blant de største av salamanderne. Den kan bli opp til 41 cm lang, men gjennomsnittet ligger på cirka 28 centimeter. Amfibien er å finne i det sørlige Canada, i Midtvesten, østover til Nord-Carolina og sørover til delstatene Georgia og Mississippi. Mudpuppies lever på bunnen av innsjøer, dammer, elver og i små bekker. Den gjemmer seg i vegetasjonen, f.eks. under steiner og stokker. Den dukker opp om natten for å finne byttedyr som den kan fange, som kreps, meitemark eller snegler.[2]

Mudpuppies er neotene og beholder larveaktige trekk hele livet. De er lett gjenkjennelig på grunn av dens røde eksterne gjeller.[3] De har flate hoder, brede haler og korte bein med fire tær på hver fot. Kroppene deres er enten grå eller brun-grå med blå-svarte flekker. Mudpuppies er vanlige i hele sitt utbredelsesområde, og den har ingen spesiell vernestatus noen steder. Imidlertid sørger blant annet tap av habitat og forurensning for å legge press på enkelte lokale bestander av amfibien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Mudpuppies, Mudpuppy Pictures, Mudpuppy Facts". Animals, Animal Pictures, Wild Animal Facts – National Geographic. Web. 18 April 2010.
  2. ^ Gans, C., and R. A. Nussbaum (1981). "The Mudpuppy." Vertebrates, a Laboratory Text. Ed. Norman K. Wessells and Elizabeth M. Center. 2nd ed. Los Altos, Calif.: W. Kaufmann, pp. 108–41.
  3. ^ Vlaeminck-Guillem, Virginie; Safi, Rachid; Guillem, Philippe; Leteurtre, Emmanuelle; Duterque-Coquillaud, Martine; Laudet, Vincent (1. september 2004). «Thyroid hormone receptor expression in the obligatory paedomorphic salamander Necturus maculosus». The International Journal of Developmental Biology (engelsk). 50 (Next). ISSN 0214-6282. doi:10.1387/ijdb.052094vv.