Mstyslav av Kiev (patriark)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mstyslav av Kiev
Stepan Skrypnyk.jpg
Født10. april 1898
Poltava
Død11. juni 1993 (95 år)
Grimsby
Gravlagt Saint Andrew Cemetery
Utdannet ved Q20033007, Universitetet i Warszawa
Beskjeftigelse Prest
Nasjonalitet Ukraina, Polen
Utmerkelse Order of Symon Petliura, Military Cross

Mstyslav (borgerlig navn Stepan Ivanovytsj Skrypnyk, ukrainsk Мстислав resp. Степан Іванович Скрипник; født 10. april 1898 i Poltava, Ukraina, død 11. juni 1993 i Grimsby, USA) var en ukrainsk ortodoks biskop, som i sine siste tre leveår innehadde tittelen patriark av Kiev.

På 1920-tallet ble Skrypnyk politisk aktiv for ukrainsk selvstendighet og jobba mot både polonisering og sovjetkommunisme. 1930 ble han valgt inn i Sejm som representant for den ukrainske befolkninga i Volhynia. Etter sin kones død lot han seg vie til prest i 1942 og ble kort etter ordinert til epark av den ukrainske autokefale ortodokse kirke.

1944 gikk han via Warszawa i tysk eksil, og utvandra i 1947 til Canada, der han ble valgt til erkeepark av Winnipeg og primas av den ukrainsk-ortodokse kirke i Canada. Allerede to år senere flytta han til USA, der han først ble medlem av den ukrainsk-ortodokse kirke i Amerika, men veksla i 1950 til den ukrainsk-ortodokse kirke i USA. 1969 ble han valgt til primas av den ukrainsk-ortodokse diasporakirke, som omfatta menighetene i Vest-Europa og Australia. 1972 etterfulgte han John Teodorovych som ukrainsk-ortodoks erkeepark av Parma og metropolitt av USA.

Da den ukrainske autokefale ortodokse kirke ble nygrunnlagt i 1990, ble han i en alder av 92 år valgt til dennes patriark av Kiev og hele Ukraina. Han var ikke tilstede ved valget, men ble innsatt senere samme år i St. Sofia-katedralen (Kiev). 1992 inngikk det ukrainsk-ortodokse Kiev-patriarkatet en union med den ukrainske autokefale ortodokse kirke, og aksepterte Mstytslav som sin patriark av Kiev og hele Rus-Ukraina. Han døde ett år senere i USA, hvorpå de tre kirkene (den amerikanske og de to ukrainske) igjen skilte lag.Forgjenger:
 [nyoppretta
Ukrainsk-ortodoks patriark av Kiev og hele Rus-Ukraina
Etterfølger:
 Volodymyr 
Forgjenger:
 Dionisij 
Ukrainsk-autokefal-ortodoks patriark av Kiev og hele Ukraina
Etterfølger:
 Dmytrij 
Forgjenger:
 John Teodorovych 
Ukrainsk-ortodoks erkeepark av Parma og metropolitt av USA
Etterfølger:
 Constantine Buggan 
Forgjenger:
 Nikanor Abramovytsj 
Primas av den ukrainsk-ortodokse diasporakirke
Etterfølger:
 Constantine Buggan 
Forgjenger:
 John Teodorovych 
Ukrainsk-ortodoks erkeepark av Winnipeg og metropolitt av hele Canada
Etterfølger:
 Ilarion Ohienko 
Forgjenger:
 [nyoppretta
Ukrainsk-ortodoks hjelpebiskop av Hessen og Württemberg
Etterfølger:
 ? 
Forgjenger:
 ? 
Ukrainsk-autokefal-ortodoks epark av Perejaslav
Etterfølger:
 ?