Mostadmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mostadmark
Mostadmark samfunnshus
LandNorges flagg Norge
FylkeTrøndelag
KommuneMalvik
Postnummer7550 Hommelvik
Befolkningca. 450[a]
Kart
Mostadmark
63°20′06″N 10°48′58″Ø

Mostadmarka en tettbebyggelse i Malvik kommune i Trøndelag. Stedet ligger 13 km fra Hommelvik på vei til Selbustrand. Mostadmark ligger i landlige omgivelser, og har Foldsjøen som største sjø i nærheten.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Mostadmark har kommunal barnehage (nedlagt), kafeteria (nedlagt), bibliotek (nedlagt), kapell, skytebane, samfunnshus og hvert andre år en egen revy.

Mostadmark har om lag 450 innbyggere og de fleste bor på Sneishaugan eller på Karlstad. Grenda hadde tidligere eget postkontor (med postnr. 7565), men ble i 1969 underlagt 7550 Hommelvik. Fram til samme periode kunne bygdas elever gå på sine egne grendaskoler, Sneisen skole og Bakken skole, men nå fraktes skoleelevene med buss til Hommelvik.

Fotballbane på Sneishaugan og skytebane i Vennagrenda.

Jøssåsen Landsby er et bofellesskap for psykisk utviklingshemmede og ligger i Mostadmark. Her drives det blant annet gårdsdrift og landsbyen har også eget bokverksted.

Det er flott turterreng i Mostadmark, og i Sør-Trøndelag er bygda kjent for de gode mulighetene til å skaffe bra tyttebærfangst. I Fjellstuggu ved foten av Jervfjellet serveres det kaffe og noe å bite i hver søndag i vinterhalvåret. Ved Foldsjøen er det ypperlige bademuligheter og på Langnesset i Foldsjøen er det toalett og tilrettelagt for funksjonshemmede.

Infrastruktur[rediger | rediger kilde]

Takket være et bidrag fra Malvik Kommune ble bredbånd tilgjengelig for store deler av Mostadmark våren 2007.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mostadmark fikk sitt eget samvirkelag tidlig på 1930-tallet og i flere år hadde bygda faktisk to dagligvarebutikker liggende vegg-i-vegg i bygdas "sentrum", Sneishaugan. Trondos (Trondheim og Omegn Samvirkelag) besluttet å legge ned nærbutikken i Mostadmark på slutten av 90-tallet. I en lengre periode var det også bensinstasjon i bygda, og "kondisjonerte fruer fra Trondhjem" valgte ofte å tilbringe lengre helger på pensjonat i Mostadmark.

Skogbruk har vært det viktigste utkomme for folk i bygda fram til slutten av forrige århundre og Meraker Brug eier fremdeles store skogseiendommer i bygda. Mostadmark Jernverk (1653–1880) var i sin tid det eneste jernverk i Norge nord for Dovre og hadde i sin storhetstid flere hundre ansatte. Her ble det produsert jern for blant annet krigsmateriell og de kjente Mostadmarkovnene ble laget her. Rundt om i bygda finnes det flere gruver som leverte jern til verket.

Johan Nygaardsvold, statsminister i Norge fra 1935 til 1945, ble født på Nygårdsvolden i Mostadmark. Han gikk også sine første skoleår på Bakken skole før familien flyttet ned til Hommelvik.

I middelalderen var Mostadmark et viktig sentrum for pilegrimer på vei til Nidaros og Nidarosdomen. Her lå Mariakirken og Mariakilden. Sagnet sier at de reisende søkte helsebot i kirken og kilden, og at man fant helbredelse og frelse ved å bade i Mariakilden. På folkemunne sies det at kilden mistet sin helbredende kraft da en katt druknet i den.