Mosby stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mosby stasjon
Foto: Jan-Tore Egge (2014)
LandNorges flagg Norge
StedMosby
KommuneKristiansand
Distanse355,52 km
Høyde7 moh.
ArkitektPaul Due
Åpnet18. november 1895
Nedlagt15. august 1995
Tjenester
Linje(r)Sørlandsbanen
Posisjonskart
Mosby stasjon ligger i Vest-Agder
Mosby stasjon
Mosby stasjon
Mosby stasjon (Vest-Agder)
Kart
Mosby stasjon
58°12′56″N 7°55′26″Ø

Mosby stasjon i Kristiansand i Vest-Agder er en nå nedlagt jernbanestasjon som ble anlagt i forbindelse med åpningen av den smalsporede Setesdalsbanen fra Kristiansand til Byglandsfjord i 1896. Stasjonen ligger på Mosby 9 km nord for Kristiansand stasjon og 355,5 km fra Oslo. Bygningene er tegnet av Paul Due.

Byggingen startet i 1895. Mosby hadde billettkontor, venterom og godsavdeling, samt eget privetbygg. I andre etasje var det leilighet for stasjonsmesteren med to rom, kjøkken og spiskammers. Til forskjell fra de øvrige stasjonsbygningene ble Mosby stasjon utstyr med eget dameventeværelse og «lamperom», antagelig fordi stasjonen ble brukt av mange av de kvinnene som arbeidet ved Høie Fabrikker, og fordi Mosby var et utfluktsmål for Kristiansands besteborgere.

I 1912 ble det bygd separat godshus og det ble satt inn vinduer ut mot sporet og taket ble forhøyet. I 1938 ble stasjonen en stasjon ved Sørlandsbanen da denne åpnet frem til Kristiansand. Mosby var holdeplass fra 1988 til 1991 da stasjonen ble ombygd til næringslokaler, og fra 1995 er stasjonen ikke lenger holdeplass. Eksteriøret er vernet.

Forrige stasjon   Nedlagt stasjon   Neste stasjon
nedlagt: Kvarstein
Sørlandsbanen
nedlagt: Aukland

Litteratur[rediger | rediger kilde]