Mordechai Gebirtig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mordechai Gebirtig
Mordechaj Gebirtig.jpg
Født4. mai 1877[1]Rediger på Wikidata
KrakówRediger på Wikidata
Død4. juni 1942[2][3][4]Rediger på Wikidata (65 år)
Krakóws ghettoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, komponist[5], snekkerRediger på Wikidata
Parti BundRediger på Wikidata
Nasjonalitet Polen, Andre polske republikkRediger på Wikidata
Signatur
Mordechai Gebirtigs signatur

Mordechai Gebirtig (født Mordekhai Bertig 4. april 1877, død 4. juni 1942), fra Kraków i det nåværende Polen, var en jødisk poet og sangskriver. Han blir sett på som en av de viktigste og mest folkekjære forfatterne av sanger og dikt på jiddisch.

I dag er Gebirtig mest kjent for sangen «Es brent» ('Det brenner'), skrevet i 1938 som reaksjon på pogromen i shtetlen (småbyen) Przytyk i 1936. Sangen kan også sees som et varsku om det kommende folkemordet kjent som Holocaust. Denne sangen har siden, i opprinnelig jiddisch form eller hebraisk oversettelse, blitt brukte mye under minnemarkeringer for Holocaust.

Mordecai Gebirtig var fødd i Kraków i det som da var stormakten Østerrike-Ungarn og bodde i det jødiske arbeiderkvarteret der hele livet. Det var også der han ble skutt av en nazist på den illgjetne blodige torsdagen 4. juni 1942. Han hadde levd av møbelarbeid, dikting, musikk og teater.

Virke som dikter[rediger | rediger kilde]

Fra 1906 var han medlem av et jødisk amatørteater i Kraków. Han skrev også sanger og teateranmeldelser for Der sotsial-demokrat, det jiddischspråklige organet til det østerrikske sosialdemokratiske partiet, som han var medlem av. Dette partiets avdeling i Galizia var i praksis en filial av den jødiske, sosialistiske organisasjonen Bund. Etter første verdenskrig og opprettelsen av den andre polske republikken ble Der sotsial-demokrat formelt slått sammen med det polske Bund, som ble det dominerende partiet blant det polsk-jødiske proletariatet. Bund kjempet for jødisk kulturell autonomi, bygd på sekularisme og jiddisch språk i et demokratisk, sosialistisk Polen.

Det var i et slikt miljø Gebirtig utviklet seg, oppmuntret av skribenter og jiddisch-aktivister som Avrom Reyzn.

Gebirtig tjenestegjorde i fem år i den østerriksk-ungarske hæren. Først i 1920, under den andre polske republikken, ga han ut den første sangsamlingen sin, med den talende tittelen Folkstimlekh («Fra folket»). Sangene hans spredte seg raskt, og mange så dem som rene folkesanger. Kjente jiddisch-språklige sangere og skuespillere som Molly Picon fremførte sangene til Gebirtig, og de ble vanlige innslag i mange slags teaterframføringer på jiddisch verden over.

Den norske artisten Bente Kahan er en av de nåtidige kunstnerne som formidler Gerbirtigs dikt og sanger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ books.google.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Mordechai Gebirtig, SNAC Ark-ID w62n593z, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Classical Archives, Classical Archives composer ID 12553, besøkt 5. april 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]