Mordechai Gebirtig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mordechai Gebirtig
Mordechaj Gebirtig.jpg
Født4. april 1877[1]Rediger på Wikidata
KrakówRediger på Wikidata
Død4. juni 1942[1][2][3]Rediger på Wikidata (65 år)
Krakóws ghettoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lyriker, komponist, snekkerRediger på Wikidata
Parti BundRediger på Wikidata
Nasjonalitet PolenRediger på Wikidata
Signatur
Mordechai Gebirtigs signatur

Mordechai Gebirtig (født Mordekhai Bertig 4. april 1877, død 4. juni 1942), fra Kraków i det nåværende Polen, var en jødisk poet og sangskriver. Han blir sett på som en av de viktigste og mest folkekjære forfatterne av sanger og dikt på jiddisch.

I dag er Gebirtig mest kjent for sangen «Es brent» ('Det brenner'), skrevet i 1938 som reaksjon på pogromen i shtetlen (småbyen) Przytyk i 1936. Sangen kan også sees som et varsku om det kommende folkemordet kjent som Holocaust. Denne sangen har siden, i opprinnelig jiddisch form eller hebraisk oversettelse, blitt brukte mye under minnemarkeringer for Holocaust.

Mordecai Gebirtig var fødd i Kraków i det som da var stormakten Østerrike-Ungarn og bodde i det jødiske arbeiderkvarteret der hele livet. Det var også der han ble skutt av en nazist på den illgjetne blodige torsdagen 4. juni 1942. Han hadde levd av møbelarbeid, dikting, musikk og teater.

Virke som dikter[rediger | rediger kilde]

Fra 1906 var han medlem av et jødisk amatørteater i Kraków. Han skrev også sanger og teatermeldinger for Der sotsial-demokrat, det jiddischspråklige organet til det østerrikske sosialdemokratiske partiet, som ham hørte til. Dette partiet sin avdeling i Galizia var i praksis en seksjon av Bund. Seksjonen ble etter første verdenskrig og opprettelsen av den andre polske republikken formelt slått sammen med det polske Bund, som ble det store partiet til det polsk- jødiske proletariatet. Det kjempet for jødisk kulturell autonomi, bygd på sekularisme og jiddisch språk i et demokratisk, sosialistisk Polen.

Det var i et slikt miljø Gebirtig utviklet seg, oppmuntret av skribenter og jiddisch-aktivister som Avrom Reyzn.

Gebirtig var fem år i den austerriksk-ungarske hæren, og det var ikke før i 1920, under den andre polske republikken, at han ga ut den første sangsamlingen sin, med den talende tittelen Folkstimlekh («Fra folket»). Sangene hans spredte seg raskt, og mange så de som rene folkesanger. Framført av kjente jiddisch-artister som Molly Picon, ble sangene til Gebirtig vanlige innslag i mange slags teaterframøringer på jiddisch verden over.

En av de kunstnerne som formidler Gerbirtig sine dikt og sanger, er den norske artisten Bente Kahan.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 3. mai 2014
  2. ^ Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb137603554
  3. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Mordechai Gebirtig, w62n593z

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]