Hopp til innhold

Bund (jødisk organisasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bund (jødisk organisasjon)
Stiftet7. oktober 1897
LandDet russiske keiserdømmet
IdeologiBundisme, sosialdemokrati, demokratisk sosialisme, antisionisme, Laïcité
Medlemmer34 000 (1905)
Opphørt19. april 1921
En Bund-demonstrasjon et sted i Russland i 1917

Algemeyner Yidisher Arbeterbund in Rusland, Lite un Poyln («Forbundet for jødiske arbeidere i Russland, Litauen og Polen») var en jødisk, sosialistisk arbeiderorganisasjon som ble dannet i Vilnius i 1897, og er kjent under kortformen Bund (tysk og jiddisch for «forbund»). Kongressen i Vilnius ble avholdt en måned etter den første sionistiske kongress i Basel. Bund etablerte hemmelige partikontorer flere steder i Russland og utga et tidsskrift på jiddisch.[1]

De arbeidet for å organisere jødiske arbeidere til kamp for faglige, politiske og kulturelle rettigheter. Til det siste hørte kravet om anerkjennelse av det jødiske folkespråket jiddisch som skrift- og litteraturspråk (behandlet ved kongressen i Białystok i 1901.[1] Bund tok avstand fra sionismen, og gikk inn for jødisk frigjøring der jødene var.

Bund var en del av det russiske sosialdemokratiske arbeiderpartiet RSDRP, der de støttet den mensjevikiske fløyen, men opprettholdt stor grad av organisasjonsmessig selvstendighet. Etter at det russiske storriket falt sammen på slutten av første verdenskrig, opererte Bund som selvstendig sosialistisk organisasjon for jødene særlig i de baltiske landene og Polen.

Di Shvue er en sosialistisk kampsang brukt av Bund.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Irvin-Erickson 2017, s. 61.