Furubukk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Monochamus sutor»)
Furubukk
hann
Nomenklatur
Monochamus sutor
Linnaeus, 1758
Populærnavn
furubukk[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
UnderfamilieVedbukker
SlektMonochamus
Økologi
Habitat: furuskog
Utbredelse: den palearktiske sone
I Norge over hele landet.

Furubukk (Monochamus sutor) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne arten er utbredt over hele Norge der det vokser bartrær.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske stor (15–25 mm), slank, svart trebukk med lange antenner og bein. Selv om den er den minste av de nordiske Monochamus-artene er den et ganske imponerende insekt. Den ligner mye på de andre to nordiske artene i slekten, et godt kjennetegn kan være at scutellum har en svart stripe i midten. Antennene er omtrent dobbelt så lange som kroppen hos hannen, litt lengre enn kroppen hos hunnen. Hodet er kort og bredt, grovt punktert. Pronotum er bredere enn langt med kraftige, trekantede pigger midt på siden. Dekkvingene er grovt, rynket punkterte og ganske blanke. Hannen har bare noen få, spredte gule flekker på dekkvingene, hunnen er ganske flekkete. Beina er lange og kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever under barken på nylig død furu og gran, også på innplantede, eksotiske arter. Brannskadede trær ser ut til å være spesielt attraktive. Som de andre Monochamus-artene, gnager hunnen en traktformet grop i barken på et egnet tre og legger et egg i bunnen av denne. Larven gnager en gang inn i veden, men denne brukes bare som bosted, næringen henter den fra sevjelaget. Som de andre artene i slekten skyver larven gnagesponene ut, slik at det dannes en haug under utgangshullet. Larveutviklingen tar ett eller to år. De voksne billene flyr i juni-august, gjerne i solskinn, og spiser på bark og bar. Arten kan lage en tydelig gnisselyd.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten har en litt østlig utbredelse i Europa, i vest finnes den bare i fjellområder. Videre forekommer den like øst til Japan. I Norge er den utbredt over praktisk talt hele landet, men mangler gjerne ytterst ved kysten der det er lite barskog.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 30. august 2020. Besøkt 30. august 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]