Moderne tider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moderne tider
orig. Modern Times
Generell informasjon
GenreRomantisk komedie, dramakomedie, stumfilm, tragikomedie
Utgivelsesår1936
NasjonalitetUSA
Lengde99 min.
SpråkEngelsk, ingen (dialog)
Bak kamera
RegiCharlie Chaplin Rediger dette på Wikidata
ManusCharlie Chaplin Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Charlie Chaplin
MusikkCharlie Chaplin Rediger dette på Wikidata
FotoRoland Totheroh, Ira H. Morgan Rediger dette på Wikidata
KlippCharlie Chaplin Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeCharlie Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Chester Conklin, Tiny Sandford, Al Ernest Garcia, Edward LeSaint, Gloria DeHaven, Hank Mann, J. C. Nugent, John Rand, Juana Sutton, Murdock MacQuarrie, Richard Alexander, Wilfred Lucas, Lloyd Ingraham,[1] Frank Hagney,[1] Frank Moran,[1] Stanley Blystone, Fred Malatesta Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat35-mm-film
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapJim Henson Company Lot Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)United Artists
Netflix
Budsjett1 500 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning1 400 000 USD Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)
7 oppføringer
5. februar 1936 (New York, Tyrkia)[2][3]
12. februar 1936 (Los Angeles)[2]
12. februar 1936 (Philadelphia)[2]
14. februar 1936 (Montréal)[2]
20. februar 1936 (Detroit)[2]
25. februar 1936 (USA)[2]
1936
UtmerkelserNational Board of Review: Top Ten Films
Eksterne lenker
Fra premieren på Modern Times i New York den 5. februar 1936.

Moderne tider[4] (orig.: Modern Times) er en filmkomedie fra 1936 av Charlie Chaplin som viser hans rollefigur «Landstrykeren» som arbeider på et samlebånd i en stor fabrikk. Hovedpersonene i filmen spilles av Chaplin selv, Paulette Goddard, Henry Bergman, Stanley Sandford og Chester Conklin. Filmen er skrevet og regissert av Chaplin, og gir et bilde av hvordan livsbetingelsene var for svært mange arbeidere i de økonomiske nedgangstidene i 1930-årene.

Filmen er spilt inn i svart-hvitt og med 18 bilder per sekund. Avspilling med 24-bilder per sek. gir derfor bevegelsene på filmen et opphakket preg. Lydsporet besto primært av musikk, med noen få replikker mot slutten av filmen. Det er altså ikke en ren stumfilm.

Filmen ble svært populær hos mange, men bidro også til beskyldningene som senere ble fremmet i McCarthy-tiden om uamerikansk (kryptokommunistisk) virksomhet. Disse synspunktene er siden endret, slik at den i dag er lagt inn i USAs nasjonale filmarkiv.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Charlie Chaplin spiller en fabrikk-arbeider som arbeider ved et samlebånd. Etter en rekke problemer får han nervøst sammenbrudd og løper amok, og setter seg fast i en maskin. Dette kaster hele fabrikken ut i kaos. Han blir deretter sendt til sykehus. Senere blir den nå arbeidsledige fabrikk-arbeideren feilaktig arrestert som en initiativ-taker til en kommunistisk demonstrasjon. I fengsel inntar han ved et uhell kokain, etter å ha forvekslet dette med vanlig salt. Senere snubler mannen over noen andre innsatte som forsøker å rømme fra fengsel, og han slår dem bevisstløse. Han hylles deretter som en helt, og får bedre behandling. Når han får beskjed om at han snart skal løslates på grunn av sine heroiske handlinger, argumenterer mannen for at han foretrekker livet i fengsel.

Utenfor fengsel forsøker han å finne en ny jobb, men slutter etter å ha forårsaket en ulykke. Han møter tilfeldigvis en nylig foreldreløs jente, Ellen, også kalt "The Gamin" som er på flukt fra politiet etter å ha stjålet et brød. Mannen ønsker å havne i fengsel igjen og redde jenta, så han forteller politiet at han var tyven og burde arresteres. Men et vitne avslører hva som egentlig skjedde, og mannen blir snart satt fri. For å bli arrestert igjen spiser mannen store mengder mat ved en kafeteria uten å betale for seg. Han møter Ellen, og hun overbeviser ham om å reise sammen med henne. Ellen møter tre innbruddstyver i en butikk, den ene var "Big Bill" som sier at de var sultne og desperate. Senere leser fabrikk-arbeideren om en gammel fabrikk som skal åpne igjen og får jobb der som mekaniker-assistent. Men de andre arbeiderne bestemmer seg plutselig for å streike. Mannen kaster ved et uhell en murstein mot en politimann, og blir arrestert igjen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ a b c d e f Internet Movie Database, www.imdb.com, besøkt 24. juni 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ «filmen på Norsk filmklubbforbund» (norsk). Besøkt 27. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]