Mo Ibrahim-prisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mo Ibrahim Prize for Achievement in African Leadership
MoIbrahimVys2.JPG
Utdeler Mo Ibrahim Foundation
Hjemmeside http://www.moibrahimfoundation.org/ibrahim-prize/

Mo Ibrahim-prisen for afrikansk lederskap (engelsk: Ibrahim Prize for Achievement in African Leadership) er en internasjonal pris som kan tildeles demokratisk valgte statsledere i Afrika som frivillig gir fra seg makten etter å ha styrt på en god måte. Den er etablert av den sudanskfødte britiske forretningsmannen Mo Ibrahim.[1] Prisen forvaltes av Mo Ibrahim Foundation.

Medalje og prispenger[rediger | rediger kilde]

Prisen består av en medalje og prispenger. Medaljen er i bronse. På avers har den et motiv med kart over Afrika og omskriften «IBRAHIM PRIZE FOR ACHIEVEMENT IN AFRICAN LEADERSHIP». På revers har den et tre som motiv. Mottagerens navn og årstallet for tildeling står også på baksiden.[2]

Prispengene er på 5 millioner amerikanske dollar utbetalt over ti år og deretter 200 000 dollar årlig livet ut for mottageren.[3] I tillegg kan stiftelsen dele ut ytterligere 200 000 dollar om året til verdige formål en mottager fremmer.

Priskomité[rediger | rediger kilde]

Vinneren av prisen utpekes av en komité av internasjonale statsmenn. Komiteen vurderer kandidater, som må ha vært demokratisk valgt og overlatt embetet til en annen på demokratisk vis, innenfor de rammer landets grunnlov gir. Mottagernes tid ved makten må ha vært kjennetegnet av godt styresett til nytte for landets innbyggere.

Salim Ahmed Salim er leder for komiteen som utpeker prisvinneren. Andre medlemmer er Martti Ahtisaari, Graça Machel, Mohamed ElBaradei, Festus Mogae, Aïcha Bah Diallo og Mary Robinson.[4]

Mottagere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]