Graça Machel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Graça Machel
Graça Machel.jpg
FødtGraça Simbine
17. oktober 1945[1][2]Rediger på Wikidata (75 år)
Portuguese MozambiqueRediger på Wikidata
Ektefelle Samora Machel (19751986), Nelson Mandela (19982013)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i LisboaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lærer, politikerRediger på Wikidata
Parti FRELIMORediger på Wikidata
Nasjonalitet Sør-AfrikaRediger på Wikidata
Utmerkelser
8 oppføringer
Kommandørdame av Order of the British Empire, storkorset av Isabella den katolskes orden, Fyrsten av Asturias' pris for internasjonalt samarbeid (1998), Nord-Sør-prisen (1998), Nansenprisen (1995), honorary doctorate of Barcelona University (2008)[3], Honorary Fellow of the British Academy, Fellow of the African Academy of Sciences (2019)[4]Rediger på Wikidata

Graça Machel (uttales på portugisisk: [ˈɡɾasɐ mɐˈʃɛɫ]; født Graça Simbine uttales: [sĩˈbĩni]; 17. oktober 1945 i Gaza-provinsen i Mosambik) er en mosambikisk politiker.

Macels far var bonde, men han reiste ofte til Sør-Afrika, der han arbeidet i gruvene for å brødfø familien.[5] Han ble senere metodist prest.[5] .

Machel, som blant annet har en universitetsgrad i rettsvitenskap, er enken etter den tidligere presidenten i Sør-Afrika Nelson Mandela, og den tidligere presidenten i Mosambik Samora Machel, som døde i en flystyrt over Sør-Afrika i 1986.[5] Hun er den eneste kvinnen i verden som har vært gift med to statspresidenter. Hun har vært utdanningsminister i Mosambik og hatt flere verv internasjonalt i FN-systemet. Hun er en viktig internasjonal talskvinne for kvinner og barns rettigheter. Hun pendler mellom Mandelas hjem i Qunu i Sør-Afrika og Maputo i Mosambik.

Hun har vært med i The Elders siden oppstarten i 2007 og er nestleder.

Hun snakker portugisisk, engelsk og fransk.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]