Mjølfjell - Brandset skyte- og øvingsfelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mjølfjell skyte- og øvingsfelt
LandNorges flagg Norge
Grunnlagt1931
Areal131 689 dekar
Kart
Mjølfjell skyte- og øvingsfelt
60°46′53″N 6°47′40″Ø

Mjølfjell - Brandset skyte- og øvingsfelt (SØF) er et militært skytefelt som hovedsakelig ligger i Voss kommune, mens en mindre del ligger i Aurland kommune. Det har et areal på 131 689 daa. Feltet strekker seg fra ca 320 moh og helt opp til over 1400 moh. Kaldanuten er den høyeste fjelltoppen på 1436 moh, men det er flere topper på over 1300 moh i den nordøstre delen av feltet.

Mjølfjell - Brandset SØF består av to separate dalfører. Mjølfjell ligger i Rjoanddalen (sør-øst), og Brandset er lokalisert i Brandsetdalen (nord-vest).

Feltet er organisert under Haakonsvern orlogsstasjon og forvaltes av Forsvarsbygg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rjoandalen september 2022. Utsikt mot sør.

Feltet ble etablert i 1931 og allierte styrker begynte å bruke området i 1967.

Skyte- og øvingsfeltet brukes av norske avdelinger og utenlandske styrker, i hovedsak NATO-styrker. Feltet brukes som et infanterifelt, og alle våpentyper unntatt rakettluftvern kan brukes.

Feltet består av 24 skytebaner fordelt på to skytefelt i Brandsetdalen og Rjoandalen. Begge feltene er tilknyttet kaserner for overnatting og forpleining.[1]

Forsvarets bruk[rediger | rediger kilde]

Rjoandalen september 2022. Utsikt mot nord.

Bruken av feltet er primært knyttet til skytebanene med tilhørende målområder. Terrenget i skyte- og øvingsområdet brukes i noe omfang til feltmessig trening, også med løsammunisjon.

Utviklingen de siste ti til tjue årene er at skyte- og øvingsfeltet har endret bruk fra å være en ressurs for mobiliseringsavdelinger, og base for repetisjonsøvelser, til ressurs for Heimevernet, ulike spesialavdelinger i Forsvaret og enkelte andre etater.

Feltet har skytebaner tilpasset både lette og tunge våpen, sprengningsfelt samt ett blindgjengerfelt. Feltet har kapasitet for manøvrering og skarpskyting i større forband i samvirke med støttevåpen i Hæren.

Sivil ferdsel[rediger | rediger kilde]

Allmennheten har adgang til å bruke feltet til tradisjonelt friluftsliv, mosjon og trening, så lenge sikkerheten ivaretas. Allmennhetens adgang og bruk av feltet må derfor reguleres av hensyn til sikkerhet under militær aktivitet og i farlige områder. Forsvaret kan stenge hele eller deler av feltet dersom det er nødvendig av hensyn til militær virksomhet.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Brandsetdalen er omtalt som et geologisk interessant område (Fylkesmannen i Hordaland 2001). Ved gården Brandset er det utformet en markert terrasse i terrenget - dette er et gammelt breelvdelta. Store arealer i skyte- og øvingsfeltet består av vegetasjonsløse områder med bart fjell, grov rasmark og stein i dagen. Det er lite løsmasser, og det meste av området består av fattig morenemateriale.

Det er to markerte daler i SØF: Brandsetdalen og Rjoanddalen. Terrengformene er karakterisert av relativt rolige terrengformer, ikke minst sett i en Vestlandssammenheng. Det er u-formede dalfører (laget av isbreer) og avrundete topper.

Landskapsvernområde[rediger | rediger kilde]

Aurland kommunes del av skyte- og øvingsfeltet er del av Nærøyfjorden landskapsvernområde. Etter verneforskriften er gjennomføring av militær øving/trening i Forsvarets skyte- og øvingsfelt tillatt, ved at slik virksomhet er unntatt fra det generelle forbudet mot inngrep eller tiltak som vesentlig kan endre eller virke inn på landskapets art eller karakter.

I august 2021 ble det påvist funn fra Steinalderen i Rjoandalen[2].

Private hytter og friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Skyte- og øvingsfeltet blir brukt som friluftsområde til turgåing og jakt. I Brandsetdalen er det enkelte private hytter innenfor skyte- og øvingsfeltet. På Mjølfjell-siden er det et stort hytteområde på sørsiden av skyte- og øvingsfeltet. Dette genererer en god del ferdsel i området.

Det er ferdselsrestriksjoner ved skarpskyting i skyte- og øvingsfeltet. Dette varsles ved rødt flagg, og for større skytinger annonseres det i lokale aviser. I tillegg er det satt opp generell informasjon på de viktigste ferdselsårene i feltet.

Jakt[rediger | rediger kilde]

Jaktretten i området er leid ut. Småviltjakt pågår både i Rjoanddalen og Brandsetdalen. I Brandsetdalen er det også hjortejakt. I forbindelse med hjortejakta er det avtaler med rettighetshaverne om at skyte- og øvingsaktivitet ikke skal finne sted under jakten.

Skyte- og øvingsfeltet blir også brukt som utmarksbeite for sau. Skyte- og øvingsfeltet har ikke lagt restriksjoner på beitebruk i feltet.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]