Miniatyrskyting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En ISSF 50 m rifle liggende konkurranse i Los Angeles, USA i 2012.

Miniatyrskyting er en samlebetegnelse på skytedisipliner for presisjonsskyting med finkalibret gevær på korte hold, som regel i kaliber .22 Long Rifle. Sannsynligvis har våpentypen fått navnet salong fordi kaliberet er godt egnet til innendørs bruk. På engelsk brukes ofte uttrykket «small-bore». Miniatyrskyting er populært til trening og konkurranse på vinterstid. I Norge arrangeres nasjonale programmer for miniatyrskyting på 15 meter av Det frivillige Skyttervesen og av Norges Skytterforbund, men på forskjellige blinkstørrelser. Norges Skytterforbund arrangerer også de internasjonale programmene ISSF 50 m rifle match (hel-/halvmatch) og ISSF 50 m rifle liggende som enten arrangeres utendørs eller innendørs i hall.

Disipliner[rediger | rediger kilde]

De ulike øvelsene benytter forskjellige blinker og har forskjellige regler for utstyr.

DFS 15 meter[rediger | rediger kilde]

I DFS miniatyrskyting på 15 meter skytes det 25 tellende skudd, og konkurranser foregår stort sett i vinterhalvåret. Det brukes stort sett Sig Sauer 200 STR med .22LR løp og sluttstykke, men det er også mulig å delta med luftgevær og andre .22 LR-rifler som tilfredsstiller konkurransereglementet.

På skyteskiven er tieren 2 mm (0,13 mil)[1] og den sorte sikteblinken er 38 mm (2,5 mil).[trenger referanse] For å få innertier skal hele blinken være bortskutt.

NSF 15 meter[rediger | rediger kilde]

I NSF miniatyrskyting på 15 meter er innertieren 1,0 mm (0.067 mil), tieren er 4,8 mm (0,32 mil) og sikteblinken er 34.8 mm (2,32 mil).[2]

ISSF 50 meter[rediger | rediger kilde]

Skyteskiven som bruker i ISSF til minatyrskyting på 50 meter.

De internasjonale ISSF-øvelsene for miniatyrskyting heter nå 50 m rifle match (hel-/halvmatch) og 50 m rifle liggende, men het tidligere frigevær for herrer, og standardgevær og sportsgevær for kvinner.

På skyteskiven er innertieren 5 mm (0,1 mil), tieren er 10,4 mm (0,208 mil) og sikteblinken er omtrent 112 mm (2,2 mil).[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.