Mikkjel Hemmestveit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mikkjel Hemmestveit
Født6. mars 1863
Kviteseid
Død22. april 1957 (94 år)
Beskjeftigelse Skihopper, kombinertløper
Nasjonalitet Norge, USA
Utmerkelser Holmenkollmedaljen
Sportkombinert, skihopping

Mikkjel Hemmestveit (født 6. mars 1863 i Morgedal i Kviteseid, død 22. april 1957) var en norsk skihopper og kombinertløper. Han konkurrerte for sportsklubben Morgedal IL i Telemark, og trolig for klubben Aurora Ski Club i USA. I 1928 ble han tildelt Holmenkollmedaljen sammen med sin bror Torjus Hemmestveit.

Etter utvandringen til USA ble navnet endret til Mikkel Hemmestvedt.

Karriere i Norge[rediger | rediger kilde]

Sammen med sin bror Torjus dro han fra Telemark til Oslo i 1881 og startet Norges første skiskoler. Han vant kombinertrennet i Husebyrennet i 1885 og 1886.

Karriere i USA[rediger | rediger kilde]

Han reiste til Minnesota, USA i 1886 og vant flere renn der. Blant annet satte han den første anerkjente nordamerikanske rekorden med et hopp på 37 fot (overkant av 10 meter) i 1887, i Red Wing, Minnesota. Hans bror Torjus kom etter i 1888. Der ble de pionerer innen utvikling av amerikansk skiidrett, og spesielt skihopp. Hemmestveit-brødrene tok med seg ideene fra skiskolene i Oslo, og etablerte lignende skoler i USA. I 1891 presterte han verdens lengste skihopp, og ble verdens første med bestenotering over 100 fot i hoppbakken med et hopp på 31,1 meter (102 fot). Rekorden stod i to år, da Mikkjels eldre bror slo rekorden med en fot.

Minnesmerker[rediger | rediger kilde]

Hemmestveit har fått to veier på Montebello i Oslo oppkalt etter seg: Mikjelsbakken (sic) og Hemmestveitbakken. For sistnevnte må han dele æren med broren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Hagbart Haakonsen & Einar Lindboe
Holmenkollmedaljen
Sammen med Torjus Hemmestveit

Neste mottaker:
Hans Vinjarengen & Ole Stenen