Montebello (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Montebello
Beliggenhet
Kart
Montebello
59°56′10″N 10°39′47″Ø

Montebello er et boligstrøk i bydel Ullern i Oslo. Navnet kommer fra en løkkeeiendom skilt ut fra søndre Huseby gård (Oslo) i 1829.

Området kan grovt sett avgrenses til mellom Ullernchausséen i sør, Mærradalen med Mærradalsbekken i vest og Makrellbekken i nord og øst. Dermed grenser det til Smestad i øst, strøket Makrellbekken i nord, og Ullern/Ullernåsen i vest. Kolsåsbanen går tvers gjennom området.

Boligstrøket Montebello kom i medienes søkelys høsten 2015 da noen av beboerne sterkt motsatte seg opprettelsen av et asylmottak.[1]

Historie og bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Området har vesentlig eneboligbebyggelse bygget kort før andre verdenskrig og før Kolsåsbanen kom. Montebello stasjon ble åpnet i 1942[2]. Nyere boligbebyggelse etter annen verdenskrig kom i Husebyskogen, som er øverste sone før man kommer inn på nordre Husebys område og i skrenten mot Ullernchausséen. På Montebello ligger Radiumhospitalet og Smestad transformatorstasjon, og her ble Husebyrennene, forløperen til Holmenkollrennet, avholdt.

Strøket ble kjent gjennom Trond Kirkvaags sketsj «Heisann Montebello», men påstanden om at strøket er blant Oslos dyreste er noe unøyaktig: «Området mellom Kolsåsbanen og Ring 3 er heller ikke spesielt eksklusivt. Her er monstermaster, helt vanlige rekkehus, helt vanlige blokker, helt vanlige villaer, og den fredede villaen Montebello fra 1910. I resten av skråningen ligger sykehus, bedrifter, skole, og gjenbruksstasjon. Montebello har rundt 2600 arbeidsplasser og er svært industrialisert for å være et «av byens mest luksuriøse villaområder».»[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NRK. «Ikke i mitt nabolag». NRK. Besøkt 26. april 2016. 
  2. ^ Sporveien.com Arkivert 16. januar 2019 hos Wayback Machine. - Våre T-banestasjoner (22.09.2019)
  3. ^ Aftenposten.no - Ikke fullt så heisann på Montebello av Margrethe Geelmuyden, medlem av bydelsutvalget i Ullern (V) (26.12.2015)

Kilder[rediger | rediger kilde]