Torjus Hemmestveit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Torjus Hemmestveit
Født13. november 1860
Morgedal
Død9. juni 1930 (69 år)
Pennington County
Søsken Mikkjel Hemmestveit
Beskjeftigelse Skihopper, kombinertløper
Nasjonalitet Norge, USA
Utmerkelser Holmenkollmedaljen (1928)

Torjus Hemmestveit (født 13. november 1860 i Morgedal i Kviteseid, død 9. juni 1930 i Goodridge (Pennington County) Minnesota, USA) var en norsk skihopper og kombinertløper. Han konkurrerte for sportsklubben Morgedal IL i Telemark, og for klubben USA Red Wing Club. I 1928 ble han tildelt Holmenkollmedaljen sammen med sin bror Mikkjel Hemmestveit. Familien i USA endret skrivemåten på etternavnet til Hemmestvedt.

Karriere i Norge[rediger | rediger kilde]

Sammen med sin bror Mikkjel dro han fra Telemark til Oslo i 1881 og startet Norges første skiskoler. Torjus vant kombinertrennet i Husebyrennet i 1883 og 1888. I 1888 vant han også 50 km, forøvrig den eneste gangen denne distansen stod på programmet i Husebyrennene.

Karriere i USA[rediger | rediger kilde]

Han reiste til Minnesota, USA i 1888 og møtte sin bror, som hadde dratt over et par år tidligere. Der ble de pionerer innen utvikling av amerikansk skiidrett, og spesielt skihopp. Hemmestveit-brødrene tok med seg ideene fra skiskolene i Oslo, og etablerte lignende skoler i USA. I 1893 slettet han sin brors bestenotering i hoppbakken med et hopp på 31,4 meter (103 fot).

Minnesmerker[rediger | rediger kilde]

Hemmestveit har fått to veier på Montebello i Oslo oppkalt etter seg: Torjusbakken og Hemmestveitbakken. For sistnevnte må han dele æren med broren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Hagbart Haakonsen & Einar Lindboe
Holmenkollmedaljen
Sammen med Mikkjel Hemmestveit

Neste mottaker:
Hans Vinjarengen & Ole Stenen