Torjus Hemmestveit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Torjus Hemmestveit (født 13. november 1860 i Morgedal i Kviteseid, død 9. juni 1930 i Goodridge (Pennington County) Minnesota, USA) var en norsk skihopper og kombinertløper. Han konkurrerte for sportsklubben Morgedal IL i Telemark, og for klubben USA Red Wing Club. I 1928 ble han tildelt Holmenkollmedaljen sammen med sin bror Mikkjel Hemmestveit. Familien i USA endret skrivemåten på etternavnet til Hemmestvedt.

Karriere i Norge[rediger | rediger kilde]

Sammen med sin bror Mikkjel dro han fra Telemark til Oslo i 1881 og startet Norges første skiskoler. Torjus vant kombinertrennet i Husebyrennet i 1883 og 1888. I 1888 vant han også 50 km, forøvrig den eneste gangen denne distansen stod på programmet i Husebyrennene.

Karriere i USA[rediger | rediger kilde]

Han reiste til Minnesota, USA i 1888 og møtte sin bror, som hadde dratt over et par år tidligere. Der ble de pionerer innen utvikling av amerikansk skiidrett, og spesielt skihopp. Hemmestveit-brødrene tok med seg ideene fra skiskolene i Oslo, og etablerte lignende skoler i USA. I 1893 slettet han sin brors bestenotering i hoppbakken med et hopp på 31,4 meter (103 fot).

Minnesmerker[rediger | rediger kilde]

Hemmestveit har fått to veier på Montebello i Oslo oppkalt etter seg: Torjusbakken og Hemmestveitbakken. For sistnevnte må han dele æren med broren.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Hagbart Haakonsen & Einar Lindboe
Holmenkollmedaljen
Sammen med Mikkjel Hemmestveit

Neste mottaker:
Hans Vinjarengen & Ole Stenen