Mika Kojonkoski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mika Kojonkoski
FødtMika Veli Juhani Kojonkoski
19. apr. 1964Rediger på Wikidata (60 år)
Raumo
BeskjeftigelsePolitiker, skihopper, skihopptrener Rediger på Wikidata
PartiSamlingspartiet
NasjonalitetFinland

Mika Kojonkoski (født 19. april 1964) er en finsk hopptrener og politiker. Han er mest kjent i Norge som landslagstrener for de norske hopperne fra 2002 til 2011.

Idrettsutøver[rediger | rediger kilde]

Kojonkoski var aktiv som skihopper frem til 1989, men var aldri i nærheten av nivået til Matti Nykänen og de andre beste finske hopperne på den tiden. Hans beste prestasjon i internasjonale mesterskap var 23.-plass i VM i skiflygning i 1985 i Planica.

Idrettstrener[rediger | rediger kilde]

Som hopptrener skaffet han seg imidlertid raskt et navn. Etter å ha markert seg som juniortrener i Finland, ble han i 1997 hentet til Østerrike der han ble landslagssjef.

I 1999 reiste han hjem til Finland, der han ble landslagssjef, før han tok over de norske hopperne i 2002. Kojonkoski har fått det meste av æren for at de norske hopperne kom tilbake i verdenstoppen etter flere år med svake resultater.

Han fikk PAN-prisen i desember 2007 for sin innsats for den norske hopplandslaget. Siden han startet som langslagstrener, har han plassert norsk hoppsport tilbake i verdenseliten. Mange enkeltseire, med Sigurd Pettersen og Anders Jacobsens seiere i hoppuka (henholdsvis 2004 og 2007) som noen av høydepunktene, samt plassert det norske laget som det beste hopplaget i verden fra 2005 til 2007.

Han har fått frem noen av hoppsportens store navn i denne perioden, i tillegg til personene nevnt over kan man liste opp Lars Bystøl, Roar Ljøkelsøy, Bjørn Einar Romøren, Anders Bardal og Tom Hilde.

Kojonkoski var landslagstrener for Norge ut sesongen 2010/11. Han ble erstattet av østerrikske Alexander Stöckl. I februar 2015 ble Mika Kojonkoski utnevnt til leder for hoppkomiteen i FIS, etter at komiteens forrige leder, Kojonkoskis landsmann Jouko Törmänen, døde i januar.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Han er politisk aktiv i det finske Samlingspartiet i hjembyen Kuopio. Han har tidligere uttalt at han etter OL i Torino i 2006 vurderte å satse hundre prosent på en politisk karriere i hjemlandet.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]