Midnight in Paris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Midnight in Paris
Generell informasjon
SjangerRomantisk komedie / Fantasy
Utgivelsesår2011
Prod.landAmerikansk / Spansk
Lengde1 t. 34 min.
SpråkEngelsk
AldersgrenseA (Norge)
Bak kamera
RegiWoody Allen
ProdusentLetty Aronson
Stephen Tenenbaum
Jaume Roures
ManusforfatterWoody Allen
MusikkStephane Wrembel
SjeffotografDarius Khondji
Johanne Debas
KlippAlisa Lepselter
Foran kamera
Hovedrolle(r)Owen Wilson
Prod.selskapSony Pictures Classics
Premiere20. mai 2011 (USA)
17. juni 2011 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Midnight in Paris er en spansk-amerikansk romantisk komedie fra 2011, regissert og skrevet av Woody Allen.

Filmen handler om en amerikansk manusforfatter som må revurdere sin forlovelse etter en rekke magiske hendelser etter midnatt i Paris.

Midnight in Paris var åpningsfilmen under Cannes filmfestival 2011. Woody Allen vant både en Oscar og en Golden Globe for beste originale manus. I tillegg ble han nominert til begge priser i kategorien beste regissør, og filmen ble også nominert til både Oscar og Golden Globe for beste film (i kategorien komedie eller musikal i sistnevnte), og Owen Wilson ble nominert til Golden Globe i kategorien beste skuespiller i en komedie eller musikal.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 2010 er Gil Pender en vellykket, men desillusjonert, manus-forfatter i Hollywood. Han reiser på ferie til Paris sammen med sin forlovede Inez, sammen med Inez sine velstående, konservative foreldre. Gil sliter med å fullføre sin debut-roman. Inez avviser hans ambisjon som villfarende drømmer, og oppfordrer ham til å holde seg til arbeidet som en lukrativ manus-forfatter. Gil vurderer å flytte til Paris, Men Inez er innstilt på å bo i Malibu. Ved en tilfeldighet får de følge av Inez sin venn Paul, og hans kone Carol. Etter en kveld med vin-smaking blir Gil full. Samtidig går Inez ut sammen med Paul og Carol.

Ved midnatt stopper en bil fra 1920-tallet ved siden av Gil, og passasjerene, med klær fra 1920-tallet, og oppfordrer ham til å bli med dem. De holder en fest for Jean Cocteau sammen med en rekke bemerkelsesverdige karakterer fra 1920-tallets Paris: Cole Porter og hans kone Linda Lee Porter, Zelda og Scott Fitzgerald. Zelda kjeder seg på festen, og oppfordrer Scott og Gil til å reise sammen med henne. De ser Josephine Baker danse før de går til en café, hvor de møter Ernest Hemingway og Juan Belmonte. Hemingway tilbyr å vise Gils roman til Gertrude Stein. Men når Gil går for å hente manuskriptet sitt fra hotellet, oppdager han at han har kommet tilbake til 2010. Baren der 1920-tallets litterære gikk for å drikke, er nå en vaskeri.

Neste kveld ønsker Gil å dele sin opplevelse med Inez. Men hun går sin vei før klokken slår midnatt. Kort tid senere kommer den samme bilen tilbake. Gil blir med Hemingway, og blir introdusert for Gertrude Stein og andre venner i leiligheten hennes: Blant annet Pablo Picasso og hans kjæreste Adriana. Adriana og Gil blir umiddelbart tiltrukket av hverandre. Gil fortsetter med sin tidsreise de neste par nettene. Inez er ikke imponert over dette. Faren hennes er mistenksom, og ansetter i all hemmelighet en privatdetektiv for å følge etter Gil. Han kjøper ett par øredobber til Adriana. Når hun tar dem på, kommer en vogn nedover gaten. Paret i vognen inviterer Gil og Adriana på tur.

Gil diskuterer de første kapitlene i sin roman. Hemingway liker den, men setter spørsmålstegn ved hvorfor hovedpersonen ikke har innsett at forloveden hans (basert på Inez) har en affære med en annen karakter (basert på Paul) og når Gil kommer tilbake til 2010 krangler han med Inez. Hun innrømmer å ha ligget med Paul, men påstår at det bare var en meningsløs affære. Gil slår opp med henne, og han bestemmer seg for å flytte til Paris. Faren til Inezs forteller at han har betalt en detektiv for å følge etter Gil, selv om detektiven på mystisk vis har forsvunnet. Det avsløres at detektiven nå befinner seg i Versailles og blir forfulgt av vaktene til Louis XIV

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Gil Owen Wilson
Inez Rachel McAdams
Adriana Marion Cotillard
Paul Michael Sheen
John Kurt Fuller
Helen Mimi Kennedy
Gabrielle Léa Seydoux
Carol Nina Arianda
Museum Guide Carla Bruni
Gertrude Stein Kathy Bates
F. Scott Fitzgerald Tom Hiddleston
Zelda Fitzgerald Alison Pill
Salvador Dalí Adrien Brody
Ernest Hemingway Corey Stoll
Cole Porter Yves Heck
T.S. Eliot David Lowe
Pablo Picasso Marcial Di Fonzo Bo
Luis Buñuel Adrien de Van
Alice B. Toklas Thérèse Borou-Rubinsztein
Joséphine Baker Sonia Rolland
Henri Matisse Yves-Antoine Spoto
Leo Stein Laurent Claret
Paul Gauguin Oliver Rabourdin
Edgar Degas Francois Rostain
Juan Belmonte Daniel Lundh
Djuna Barnes Emmanuelle Uzan
Détective Duluc Serge Bagdassarian
Détective Tisserant Gad Elmaleh

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]