Carla Bruni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carla Bruni
Carla Bruni-Sarkozy (3).jpg
FødtCarla Gilberta Bruni Tedeschi
23. desember 1967 (50 år)
Torino
Ektefelle Nicolas Sarkozy (2008–)
Partner(e) Raphaël Enthoven (20002007), Vincent Perez
Far Alberto Bruni Tedeschi
Mor Marisa Borini
Søsken Guillaume Sarkozy, Valeria Bruni Tedeschi
Barn Giulia Sarkozy, Aurélien Enthoven
Utdannet ved Lycée Janson-de-Sailly, Université Panthéon-Sorbonne
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Sanger-låtskriver, modell, skuespiller, sanger, komponist, politiker
Nasjonalitet Italia, Frankrike
Språk Italiensk
Utmerkelser Prix Raoul-Breton

Carla Bruni Tedeschi (født 23. desember 1967 i Torino i Italia) er en modell og sanger. Hun er søster til skuespilleren Valeria Bruni Tedeschi.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Carla Bruni er arving til en italiensk dekkformue (bildekk), og har aldri hatt behov for inntektsarbeid, men innen 1988 var hun en godt betalt modell. Hun ble født i Torino, Italia, men flyttet sammen med familien til Paris da hun var 5 år gammel. Hun vokste opp i Frankrike, og har skolegang i Sveits inntil hun kom tilbake til Paris for å studere arkitektur og kunst.

Motemodell[rediger | rediger kilde]

Fra 19 års alder ga hun opp studiene for å bli en fulltids motemodell, og ble blant de tyve best betalte med inntekt på rundt 7,5 millioner dollar (ca. 60 millioner i norske kroner) i året. Hun har vært omslaget til en rekke kjente moteblader, fra franske Match og italienske Moda til Vogue og Marie Claire. Som motemodell har hun representert blant annet Valentino, Christian Dior, Givenchy, og Yves Saint Laurent frem til hun sluttet som modell i 1998.

Sangerinne[rediger | rediger kilde]

I 2002 kom hennes debutalbum som artist: Quelqu'un m'a dit. I 2006 bar hun det italienske flagget under åpningen av Vinter-OL 2006 i Torino.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Carle Bruni giftet seg med Frankrikes president Nicolas Sarkozy 2. februar 2008, og hun har tidligere vært gift med filosofiprofessoren Raphaël Enthoven (som var tidligere gift med Justine Lévy) og som hun har sønnen Aurelien med. Bruni har også tidligere vært sammen med Mick Jagger og Eric Clapton.[1]

25. mars 2008 ble det kjent at auksjonshuset Christies i New York skulle selge flere bilder, deriblant en bilde av en toppløs Bruni tatt av fotografen Michel Comte i 1993.[2] Bruni selv reagerte med fortvilelse på dette og sa «Dette er utrolig upassende og vondt».[3] Bildet ble etter massiv mediaomtale til slutt solgt for 450.000 kroner.[4]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • Quelqu'un m'a dit 2002
  • No promises 2007
  • Comme si de rien n'était 2008

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]