Midfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Midtfjorden, som ligger lenger ute.
Sjøkart fra 1788 med skipsleia til Molde inntegnet i Midfjorden. Den diagonale streken er grensen mellom Romsdal og Sunnmøre fogderi.

Midfjorden eller Mifjorden er en fjord eller et sund i Molde, Vestnes og Ålesund kommuner i Møre og Romsdal. Fjorden dannes av øyene Midøya og Otrøya og fastlandet i sør, fra Tautra til Dryna. Fjorden har innløp mellom Skor og Helland og strekker seg 23 kilometer mot øst, hvor Julsundet går nordover og Moldefjorden og Romsdalsfjordens hovedgren fortsetter videre østover mot Åndalsnes. Midfjorden er 2-3 km bred, over 200 meter dyp og fri for skjær.[1][2] Ved Dryna munner den ut i Harøyfjorden. Romsdalsfjorden i vid betydning omfatter også Midfjorden og alle strekninger og forgreninger innenfor.[3][4][5] Midfjorden omtales også som en del av Moldefjorden.[6]

Midfjorden med den lave øya Tautra, Otrøya/Midøya til høyre. Sett fra ferja Molde-Vestnes
Hans Strøms kart fra 1762 med grensen mellom Sunnmøre og Romsdal over Midfjorden.

På sørsiden av fjorden strekker tre fjordarmer seg sørover. Disse er Vatnefjorden, Vestrefjorden og Tomrefjorden. Øya Tautra ligger mitt i fjorden nord for innløpet til Tomrefjorden. Møreaksen planlegger en undersjøisk tunell fra Otrøy til fastlandet under Tautra.

Midsund ligger i sundet med samme navn på nordsiden av fjorden. Av andre steder på nordsiden av fjorden finner man Sør-Heggdal og Nord-Heggdal. På sørsiden ligger Rekdal. Riksvei 661 går langs sørsiden av fjorden. Fylkesvei 202 går på nordsiden av fjorden på Otrøya, mens fylkesvei 204 går på sørsiden av Midøya og riksvei 668 går på sørsiden av Dryna.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk allkunnebok. Oslo: Fonna. 1957. 
  2. ^ Midfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  3. ^ Thorsnæs, Geir (15. november 2015). «Romsdalsfjorden». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 16. februar 2020. «I videre betydning omfatter Romsdalsfjorden hele fjordbassenget innenfor Tautra, det vil si også de nordøstlige utløperne Fannefjorden og Langfjorden/Eresfjorden. Også hovedfjorden på sørsiden av øyene i tidligere Midsund kommune (nå Molde), ut til Dryna, den ytterste av øyene i Midsund (Midfjorden), regnes vanligvis til Romsdalsfjorden. Slik definert er Romsdalsfjordens største lengde 90 km (Dryna-Syltebø i botnen av Eresfjorden).» 
  4. ^ Romsdal og Molde: turistruter, naturforhold, næringsliv, historie og kulturminner. Oslo: Kjenn ditt land. 1925. 
  5. ^ Bruaset, Oddgeir (1997). Romsdal: folket og landskapet. Oslo: Samlaget. s. 51. ISBN 8252149391. 
  6. ^ Den Norske los. Stavanger: Norges sjøkartverk. 1983. s. 128.