Michael Wolffsohn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Michael Wolffsohn
Preisverleihung der Toleranzringe der Europäischen Akademie der Wissenschaften und Künste im Rathaus Köln-9998.jpg
Michael Wolfsohn i 2015.
Født17. mai 1947 (70 år)
Tel Aviv
Beskjeftigelse Historiker, kommentator, universitetslærer, faglitterær forfatter
NasjonalitetTyskland
Medlem avDet europeiske akademi for vitenskap og kunst, Q1147735
Utmerkelser Fortjenstkors med bånd av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Deutscher Schulbuchpreis

Michael Wolffsohn (født 17. mai 1947 i Tel Aviv-Jaffa i Israel) er en tysk historiker og statsviter. Han er professor i nyere historie ved Universität der Bundeswehr i München.

Liv[rediger | rediger kilde]

Wolffsohn tilhører en jødisk tysk kjøpmannsfamilie, som i 1939 flyktet til Palestina. Han er barnebarn av forleggeren og kinopionéren Karl Wolffsohn. I 1954 flyttet familien til Vest-Berlin. Han studerte fra 1966 ved Freie Universität Berlin. I 1968 tok han også israelsk videregående eksamen, og tjenestegjorde i den israelske hæren fra 1967 til 1970. Deretter reiste han tilbake til Berlin.

I 1975 tok han doktorgraden i historie, og arbeidet fra 1975 til 1980 som vitenskapelig medarbeider ved Universität des Saarlandes. I 1979 fulgte han habilitasjon i statsvitenskap og i 1980 hans utvidede habilitasjon i samtidshistorie. Han har vært professor i nyere historie ved Universität der Bundeswehr siden 1981. Wolfssohns forskningsområder omfatter internasjonale relasjoner, israelsk og tysk-jødisk historie samt historisk demoskopi. Han har skrevet en rekke bøker, og skriver regelmessig i aviser i inn- og utland.

Han eier også boligkomplekset Gartenstadt Atlantic i Berlin, som han arvet fra bestefaren Karl Wolffsohn.

Politisk ståsted[rediger | rediger kilde]

Tysk patriotisme[rediger | rediger kilde]

Wolffsohn representerer en tysk-jødisk patriotisme i tradisjonen fra emansipasjonen, som hadde sin gullalder i tiden før 1933. Han understreker at nazitidens hendelser ikke må få belaste integrasjonen av jødedommen i det tyske samfunnet. Han utdyper sine synspunkter i boken Keine Angst vor Deutschland!.

Israel og Midtøstenkonflikten[rediger | rediger kilde]

Wolffsohn er også opptatt av Israels stilling i det internasjonale samfunnet, og argumenterer for mer forståelse for den israelske politikken i konflikten mellom israelerne og palestinerne. Han sympatiserer særlig med Rabins fredspolitikk.

Terror og integrasjon[rediger | rediger kilde]

Ifølge Wolffsohn er manglende integrasjon av innvandrere i vesteuropeiske land en av de viktigste årsakene til terror.

Wolffsohn blir gjerne betegnet som konservativ. Blant venstreorienterte støter hans synspunkter ofte på sterk avvisning, f.eks. når det gjelder USAs krig mot terror eller israelsk-palestinske relasjoner. Hans synspunkter får derimot støtte fra konservativt hold og fra publisister som Henryk M. Broder og Josef Joffe.

Det skapte debatt da han i 2004 offentlig tok til orde for bruk av tortur i kampen mot terror.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]