Michael Smith (biskop)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michael Smith
Født6. juni 1940Rediger på Wikidata (83 år)
Oldcastle, County Meath
BeskjeftigelseKatolsk prest (1963–), katolsk biskop (1984–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedPontifical Irish College
NasjonalitetIrland
Våpenskjold
Michael Smiths våpenskjold

Bispedømmet Meath i Irland

Michael Smith (født 6. juni 1940 i Oldcastle i County Meath i Irland) er en irsk katolsk prelat og emeritert biskop av Meath.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Michael Smith studerte katolsk teologi og filosofi ved Pontifical Irish College i Roma. Han ble ordinert til prest for bispedømmet Meath den 9. mars 1963 av kardinal Luigi Traglia. I Roma tok han doktorgraden i kanonisk rett.

Etter hjemkomsten fra Roma tjenestegjorde han i sognet Mullingar.

Hjelpebiskop i Meath[rediger | rediger kilde]

Den 17. november 1983 ble Smith utnevnt til hjelpebiskop i bispedømmet Meath og titulærbiskop av Leges av pave Johannes Paul II. Erkebiskopen av Armagh, kardinal Tomás Séamus Ó Fiaich, bispeviet ham den 29. januar året etter. Medkonsekratorer var den apostoliske nuntius til Irland, erkebiskop Gaetano Alibrandi, og biskopen av Down og Connor, Cahal Daly.

Koadjutorbiskop, så biskop, av Meath[rediger | rediger kilde]

Den 13. oktober 1988 ble Smith utnevnt til koadjutor for biskopen av Meath, og han etterfulgte den 16. mai 1990 biskop John McCormack da han trakk seg som biskop av Meath på grunn av høy alder.

For en stor del av sin tid som biskop av Meath var han også sekretær for Den irske katolske bispekonferanse og var aktivt involvert i kirkelige spørsmål. Han ble betraktet som en tradisjonell biskop og var respektert både i eget bispedømme og i den politiske sfære. Han var aktivt interessert i verdensbegivenheter og stod i spissen for innsamlingsaksjoner for jordskjelvofre i Sør-Amerika så vel som ofre etter tsunamien i Indiahavet i 2004.[1]

Pave Frans innvilget biskop Smiths aldersbetingede søknad om fratreden den 18. juni 2018.[2]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1][død lenke]
  2. ^ «Rinuncia del Vescovo di Meath (Irlanda) e nomina del successore». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 18. juni 2018. Besøkt 18. juni 2018. 
  3. ^ www.catholic-hierarchy.org smithm, lest 6. juni 2022