Crnoljeva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Crnoljeva
Carralevë / Mali i Carralevës
Pamje nga Fshati Jezerc 2014-06-29.jpg
Geografi
LandKosovo Kosovo
Høyeste punkt
NavnTopila
Høyde1 177 moh.
Beliggenhet
Crnoljeva Carralevë / Mali i Carralevës
Kart over Kosovo med Crnoljeva avmerket

Crnoljeva (albansk: Carralevë / Mali i Carralevës) er et fjellområde sentralt i Kosovo som fungerer som et skille mellom de to viktigste geografiske regionene: Kosovo og Metohija. Crnoljeva er et viktig hydrografisk område, der elver som drenerer til både til Adriaterhavet, Svartehavet og Egeerhavet har sitt utspring.[1]

Crnoljeva ligger i den sørlige sentrale delen av Kosovo, mellom dalene til elvene Drenica (mot øst til Sitnica) og Miruša og Topluga (mot vest til Hvite Drin). Fjellet er langstrakt i retning nord-sør og grenser i sør mot fjellområdet Nerodimka, og åsområdet Drenica i nord. Den høyeste toppen er Topila (1 177 moh), mens toppen Drmanska glava (926 moh) er punktet for den hydrografiske knuten. En annen fremtredende topp er Korenik (1142 moh).

Crnoljeva er rikt på malm, spesielt krom, magnesitt og kull. Gjennom midten av fjellområdet går den regionale Ferizaj-Prizren-veien, som er bygd ut i dalen til elva Crnoljeva.

Noen elver som stammer fra fjellet er:

  • Drenica, Topila og Crnoljeva reka; gjennom Sitnica drenerer de området til Svartehavet;
  • Nerodimka; gjennom Lepenac drenerer den området til Egeerhavet;
  • Banja, Miruša og Topluga; gjennom Hvite Drin drenerer de området til Adriaterhavet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ F. Müller, N. Burcham, E. Dickmayer, A. Knobloch, C. Legler. «The Geoscientific Map Set of Kosovo at a Scale of 1 : 200,000» (PDF). s. 4. Besøkt 7. juni 2020.