Methandrostenolon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Methandrostenolon
Systematisk (IUPAC)-navn
(8R,9S,10R,13S,14S,17S)-17-hydroxy-10,13,17-trimethyl-7,8,9,11,12,14,15,16-octahydro-6H-cyclopenta[a]phenanthren-3-one
Identifikatorer
CAS-nummer72-63-9
ATC-nummerD11AE01, A14AA03
PubChem6300
DrugBank13586
ChemSpider6061
Kjemiske data
FormelC₂₀H₂₈O₂
Molmasse300,209 g/mol
SMILESCC12CCC3C(C1CCC2(C)O)CCC4=CC(=O)C=CC34C

Methandrostenolon (også kjent som Dianabol, Dbol eller «russere»[trenger referanse]) er et anabolt androgent steroid i tablettform. Methandrostenolon ble utviklet som det første anabole steroidet i USA av legemiddelprodusenten Ciba på 1950-tallet, som et svar på sovjetiske utøveres systematiske bruk av testosteron. Methandrostenolon er et redusert testosteron som er C17-alfa-alkylert for å overleve levermetabolisme ved oralt inntak, noe som også gjør det giftig for leveren.[1]

Som et redusert testosteron skulle Methandrostenolon i teorien hatt mindre androgenbinding enn testosteron, men ettersom det er C17-alfa-alkylert holdes det lengre i blodbanen enn testosteron gjør etter frigjørelse fra esteret, hvilket gir det mer tid til å binde til reseptorene. Resultatet er et veldig anabolt og veldig androgent AAS.

Methandrostenolon aromatiserer bare til østrogen om lag 40 % så mye som testosteron gjør,[2] men det gir allikevel mer vannretensjon intramuskulært og under huden for de med anlegg for det. Fordi molekylet er lenge i blodbanen får også østrogenet lengre tid til å binde til østrogenreseptorene, hvilket kan forklare den ekstra vannretensjonen til tross for at Methandrostenolon gir mindre totalt østrogen enn testosteron. Gynekomasti er en potensiell bivirkning av de forhøyede østrogennivåene, men det kan forhindres ved bruk av aromatasehemmere (AI) eller selektive østrogenreseptor modulatorer (SERM).

Methandrostenolon er et veldig effektivt AAS. Vekta vil øke fort, mye pga. intramuskulær vannretensjon, og styrken og muskelmassen vil også gå opp fort. Potensielle bivirkninger inkluderer forverret blodfettprofil, forhøyede leverenzymer, økt blodtrykk, kviser, vannretensjon og gynekomasti.[3] Ettersom Methandrostenolon er høyandrogent vil damer oppleve virilisering ved bruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]