Metamedisin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Metamedisin er en form for alternativ behandling som bygger på teoriene til den tyske kvakksalveren Ryke Geerd Hamer. Konseptet tar for seg all form for sykdom og lidelse, men har i hovedsak konsentrert seg om kreftpasienter.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den tyske legen Ryke Geerd Hamer lanserte på 1970-tallet Den nye germanske medisin som tok utgangspunkt i at alle sykdommer var utløst av følelsesmessige sjokk, og at dersom man løste opp i de bakenforliggende konfliktene ville kroppen helbredes igjen. Samtidig mente han at konvensjonell kreftbehandling som cellegift og stråleterapi er en jødisk konspirasjon som har som mål å drepe pasientene fremfor å helbrede dem. Teoriene har ingen forankring i vitenskapen, og en lang rekke pasienter som har fulgt hans filosofi har derfor dødd fordi de har takket nei til anbefalt kreftbehandling. Omfanget av hans praksis brakte ham i helsemyndighetenes søkelys, og han ble idømt fengselsstraff både i Tyskland og i Frankrike. I 2007 flyttet han til Norge.

Den negative oppmerksomheten rundt Hamers dødelige praksis medførte en PR-utfordring for hans etter hvert voksende skare av tilhengere, og hans konspirasjonsteorier om jødene gjorde ham ikke mindre kontroversiell. Noen av hans nærmeste støttespillere startet derfor i 2004 opp organisasjonen International META-Medicine Association (IMMA) og kalte den nye retningen for metamedisin. Initiativtakerne var den tyske hypnoterapeuten Johannes R. Fisslinger som nå bor i USA og den tyske legen Anton Bader. Senere har også den tyske øyelegen Kwesi Anan Odum og den danske tankefeltterapeuten Lars Mygind også tatt plass i organisasjonens styre.[1] Hamer har stilt seg kritisk til at avhopperne har stjålet hans konsept.

Johannes R. Fisslinger har senere etablert META-Health University, et opplæringssenter for metamedisin.

Konsept[rediger | rediger kilde]

Lothar Hirneise (2008)

I metamedisinernes presentasjon av seg selv er koblingen til Ryke Geerd Hamer nesten visket ut, selv om behandlingsregimet er en tilnærmet blåkopi av Hamers hypoteser. Kreft anses som en mekanisme for kroppen å reagere på emosjonelt stress.[2] Retorikken er imidlertid dempet noe ved at metamedisinerne offisielt ikke anbefaler kreftpasienter å takke nei til konvensjonell behandling, men det er likevel et tydelig mønster i å fremstille skolemedisinens tilnærming til og behandling av kreft som farlig og effektløs. Eksempelvis er Lothar Hirneise en autoritet blant metamedisinerne, og han har skrevet boken Kjemoterapi helbreder kreft og jorden er flat som anvendes og anbefales av metamedisinere. Også vitenskapelig definerte årsaker til kreft forkastes av Hamer og metamedisinen, deriblant at røyking fører til lungekreft [3] og at soleksponering fører til hudkreft.[4]

Mens Hamers behandlingsregime i stor grad har dreid seg om å tenke seg frisk fra sykdom, har metamedisinerne i større grad involvert andre former for alternativ behandling i sitt konsept. Dette gjelder i hovedsak behandlingsformer med en psykisk eller spirituell tilnærming som tankefeltterapi (TFT), nevrolingvistisk programmering (NLP) og hypnoterapi. En rekke leger har funnet veien til metamedisinen via andre alternative metoder, deriblant den danske legen Gitte Retbøll som kom i kontakt med det metamedisinske miljøet i Danmark via tankefeltterapi.[5] Særlig har det blant metamedisinerne vært interesse for emosjonsfokusert terapi (EFT) som er en variant av tankefeltterapi, og grunnleggeren av EFT som metode, Gary Craig, har også deltatt som foredragsholder på IMMAs seminarer.[6]

Hamers behandlingskonsept har blitt knyttet til ca. 150 dødsfall, men det er uvisst hvor mange av disse som har blitt formidlet gjennom metamedisinere.

Heal Breast Cancer Foundation[rediger | rediger kilde]

Eckhhart Tolle

Et av IMMAs oppmerksomhetsstunt har vært etableringen av Heal Breast Cancer Foundation som tilsynelatende er en stiftelse for bekjempelse av brystkreft. I februar 2007 avholdt denne stiftelsen en storslått galla og prisutdeling i California der en rekke kjendiser deltok for å kaste glans over arrangementet og stiftelsens arbeid, blant disse var Paula Abdul, Ben Kingsley, Tommy Lee Jones og Ben Stiller. I stiftelsens æresråd satt følgende personer:

I stiftelsens vitenskapelige råd [8] satt blant andre:

Arrangementet ble annonsert å skulle være en årlig begivenhet, men er ikke blitt arrangert flere ganger.

Verdenskonferanser[rediger | rediger kilde]

Siden 2011 har IMMA arrangert verdenskonferanser hvor de samler ekspertisen innen metamedisin. Dagfrid Kolås er blant dem som har holdt foredrag på disse konferansene.[12] Fra Sverige har det kommet bidrag fra helsespaltisten Sanna Ehdin som i 2000 ble utnevnt til Årets förvillare av den svenske skeptikerorganisasjonen VoF.[12][13] Fra Danmark har både Lars Mygind og Lene Hansson holdt innlegg, sistnevnte har sin egen helsespalte i avisen Berlingske Tidende hvor hun blant annet har promotert metamedisin.[14] Også den pensjonerte amerikanske legen Bernie Siegel har bidratt på disse konferansene, samt skuespillerinnen Mariel Hemingway.

Metamedisin i Norge[rediger | rediger kilde]

Til tross for at Ryke Geerd Hamer har bodd i Norge siden 2007 har den metamedisinske bevegelsen hatt lite direkte kontakt med ham. Sentralt i det norske miljøet finner vi Dagfrid Kolås som kom i kontakt med Hamer etter at hun selv hadde overlevd som kreftpasient.[15] Hun skrev boken Fra kreft til kraft om sine opplevelser og fant senere ut at dette stemte overens med Hamers teorier.[16] Sammen med danske Bent Madsen og bergenseren Tonny Kolås formidlet hun Hamers teorier til norske pasienter.[17] Da metamedisinen ble skilt ut som egen retning ble Dagfrid Kolås og Bent Madsen en del av dette miljøet, mens Tonny Kolås fortsatt å forholde seg direkte til Hamer.

SitatVeldig fantasifulle teorier som det ikke finnes noen dokumentasjon for i det hele tatt.Sitat
– Olav Mella, kreftforsker [18]

I perioden 2008 til 2010 fikk de norske metamedisinerne bred medieoppmerksomhet etter at flere pårørende stod fra og fortalte at deres nærmeste hadde dødd av kreft etter å ha fulgt den metamedisinske filosofi om å nekte å ta imot konvensjonell kreftbehandling.[19] Det ble imidlertid ikke tatt ut tiltale mot noen av de norske behandlerne fordi det ikke kunne bevises at disse aktivt hadde frarådet pasientene å la seg behandle av skolemedisinen. Etter denne mediestormen ble virksomheten mer tilbaketrukket, og det ble satset mer på kursvirksomhet. De fleste av dem som har tatt kurs i metamedisin er tilbydere av annen alternativ behandling eller paranormale fenomener, eksempelvis dyretolk Sissel Grana.[20]

Filmregissøren Terje Toftenes har laget dokumentarfilmen Levende helse, som omhandler alternative behandlingsformer deriblant metamedisin.[16] Han mener Ryke Geerd Hamer har blitt motarbeidet av skolemedisinen fordi han drev forskning utenom de etablerte rammene.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Board of Directors Intl. META-Medicine Association
 2. ^ Fra menneske til "diagnose", Fredriksstad Blad, 9. august 2008 «Hun har nå kontakt med en dansk lege som mener at kreft skyldes uforløste traumer og sjokk og en nedvurdering av selvet. – Metamedisin, kalles det, sier hun.»
 3. ^ Lung Cancer – Tuberculosis and Meta-Medicine Arkivert 2015-02-17, hos Wayback Machine. Susanne Bilander
 4. ^ Scientists Blow The Lid on Cancer & Sunscreen Myth Arkivert 17. februar 2015 hos Wayback Machine. META-Health University
 5. ^ Meta-Sundhed Arkivert 17. februar 2015 hos Wayback Machine. Gitte Retbøll
 6. ^ Emotional Freedom Techniques (EFT) The Sceptic's Dictionary
 7. ^ O. Carl Simonton dies at 66; oncologist pioneered mind-body connection to fight cancer Los Angeles Times
 8. ^ HBCF Scientific Advisory Board Heal Breast Cancer Foundation
 9. ^ Robert M. Goodman, PhD. MPH Arkivert 17. februar 2015 hos Wayback Machine. Xavier University of Louisiana
 10. ^ Dr. Andy Baum Memorial The University of Texas at Arlington
 11. ^ Affirming the Association Arkivert 17. februar 2015 hos Wayback Machine. Medicine + Health
 12. ^ a b Speaker & Trainer Biographies Arkivert 17. februar 2015 hos Wayback Machine. META-Health Conferences Limited
 13. ^ Årets förvillare 2000 Vetenskap och Folkbildning
 14. ^ Lene Hansson: Når du rydder op i din psyke, rydder du op i din krop Berlingske Tidende
 15. ^ Terapi, isposer og cola mot kreft Forskning.no
 16. ^ a b Tilbyr kurs i farlig ”medisin” Fri Tanke
 17. ^ Skeptisk til metamedisin TV2
 18. ^ - Har aldri frarådet kreftmedisin TV2
 19. ^ «Hamer ble min søsters død» Dagbladet
 20. ^ Sissel Grana, daglig leder, dyretolk og åndelig lærer ved Sigrasenteret Arkivert 17. februar 2015 hos Wayback Machine. Sigrasenteret