Eckhart Tolle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eckhart Tolle
Ulrich Tolle
Født16. februar 1948 (76 år)
Vest-Tysklands flagg Lünen, Vest-Tyskland
BeskjeftigelseForfatter og «åndelig veileder»
Utdannet vedUniversity of London
NasjonalitetTyskland[1]
Canada[1]

Eckhart Tolle (født 16. februar 1948 i Lünen i Tyskland som Ulrich Tolle) er en tysk forfatter og spirituell læremester. Han har skrevet flere bestselgende bøker om bevissthet, selvutvikling, mental balanse, livsfilosofi og åndelighet. Tolle skal ikke fremme en spesiell religion, men har blitt inspirert av læresetninger fra zenbuddhisme, sufisme, hinduisme og Bibelen.[2] Han har hatt stor innflytelse som «åndelig veileder» gjennom bøkene og foredrag på internett og TV.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Eckhart Tolle vokste opp i Tyskland, men flyttet til faren i Spania som 13-åring. Han reiste siden til England der han studerte språk, psykologi, filosofi og litteratur. Han skal ha opplevd en overveldende, spirituell forandring og følelse av stor indre ro etter en personlig krise som 29-åring. Han avbrøyt studier og begynte etterhvert å gi åndelige og personlige råd til venner og kjente. Han flyttet til Vancouver i Canada i 1995 der han fortsatt bor.

Eckhart Tolle har skrevet flere populære bøker, deriblant The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment fra 1997 (utgitt på norsk som Det er nå du lever : en veiviser til åndelig opplysning i 2001) og A New Earth fra 2005 (på norsk som En ny jord : om å ta det indre bevissthetsspranget mot åndelig oppvåkning i 2006). Bøkene har blitt enorme bestselgere i USA etter at den amerikanske TV-kjendisen Oprah Winfrey anbefalte dem i samtaleprogrammene sine og bokklubben sin. Eckhart Tolle har også nådd mange via foredrag på internett blant annet gjennom Eckhart Tolle TV som ble opprettet i 2009. Oprah Winfrey presenterte ham dessuten for et stort publikum i en serie programmer i 2008.

I 2007 var Tolle en del av æresrådet i stiftelsen Heal Breast Cancer Foundation som utga seg for å være en organisasjon for å bekjempe brystkreft, men som i realiteten var et PR-stunt for metamedisin, en avlegger av behandlingsregimet til den straffedømte tyske kvakksalveren Ryke Geerd Hamer.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 26. mars 2018, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Videokurs i livsfilosofi med Eckhart Tolle
  3. ^ «Alt-Medicated in Beverly Hills». Shooting the Messenger. 30. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]