Messe (populærkultur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et handelsområde med scene på messa Midori Kosu Con 2023 i Malaysia.

Ei messe (også uformelt kalt et con fra engelsk (fan) convention) er et arrangement der tilhengere med felles interesser møtes for å delta på aktiviteter og møte eksperter, kjendiser og hverandre. På noen messer er det også plass til handel med enkeltpersoner og større bedrifter, med produkter som ofte er relatert til emnene messa dekker. Messer er ofte arrangert av tilhengerne, men det forekommer også messer som er rettet mot tilhengere av større bedrifter.

Messer dekker forskjellige emner som ofte er relatert til populærkultur. Vanlige, generelle temaer for messer er tegneserier, japansk kultur (ofte anime og manga), videospill, science fiction og fantasy,[1] mens noen messer fokuserer på spesifikke verk og subkulturer.

Panel ved San Diego Comic-Con i 1982.

På mange messer er det flere aktiviteter besøkende kan delta på, blant annet å lytte til og stille spørsmål ved paneler, oppleve nytt innhold innenfor emnet og samhandle med inviterte, kjente gjester. Noen messer har også egne konkurranser og turneringer innenfor blant annet cosplay,[2] video- og brettspill,[1] opptredener og kunst.

Deltagere i en cosplay-konkurranse ved Comic Con Brussels 2016.

En vanlig forekomst ved messer er å la forhåndsgodkjente besøkende selge egenproduserte varer i en egen bod (ofte kalt artist's alley på engelsk). Ved slike anledninger kan tilhengere selge fankunst og originale verk i form av trykk, tekstilvarer, mobiltilbehør og lignende, samt promotere seg selv og sine nettsider.

Utvalgte eksempler på messer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Sagbakken, Borgar (22. august 2015). «Her samles nerdene». NRK. Besøkt 11. oktober 2023. 
  2. ^ Pettersen, Hogne Bø (22. juli 2017). «– Det er som å være kjendis». smp.no (norsk). Besøkt 11. oktober 2023. «På cosplay-messer (cons) er det egne konkurranser for dem som lager alt fra bunnen av, men i miljøet er folk mest opptatt av at man blir karakteren man cosplayer.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]