Memphis, Tennessee (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

«Memphis, Tennessee» er en amerikansk sang skrevet av rock and roll-sanger og låtskriver, Chuck Berry. Den blir noen ganger forkortet til «Memphis».

Den ble utgitt på singlen Chess 1729 i 1959 som B-siden til «Back to the U.S.A.».[1] Chuck Berry skrev en oppfølger, «Little Marie», som ble utgitt på singlen Chess 1912 i 1964 og på LP-platen From St. Louis to Memphis (Chess LP-1412) samme år.[1]

Teksten[rediger | rediger kilde]

Sangteksten skildrer jeg-personens telefonsamtale med «long distance information»-operatøren. Teksten er villedende og figurenes virkelige roller avsløres, mens historien utvikler seg.

Idet sangen begynner, spør jeg-personen om å komme i forbindelse med menneskene som har ringt ham. Det er ikke kjent hvem de er ennå, men hans onkel blir nevnt. I neste vers snakker han om ei jente med navn Marie. Fra dette tidspunkt kan hun på en eller annen måte være knyttet til ham.

I tredje vers blir det nevnt at jeg-personen var nær denne jenta, og sier at de ble trukket fra hverandre, fordi «her mom did not agree». Fra da av blir lytteren ledet til å tro at jenta var hans elskerinne og at moren ikke var enig med jeg-personen av en eller annen grunn. Når jeg-personen flytter seg til neste vers forklarer han at siste gang han så henne hadde hun «hurry home drops on her cheek that trickled from her eyes».

Han fortsetter med å avsløre at hun bare er seks år og ber inntrengende om at han må se henne igjen. Dette avslører historien, siden vi nå er bevisst om at jenta er hans datter og at moren i virkeligheten er hans fraskilte hustru.

Coverversjoner (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

I en interessant vri på en sang, som er komponert rundt teksten til en dominerende sanglinje, spilte gitarist Lonnie Mack inn en fartsfylt instrumental improvisasjon i full lengde, inspirert av Berrys melodi, i 1963. Han kalte låten «Memphis». Macks versjon ble senere anerkjent som startpunktet til gitarsjangeren blues-rock. Macks versjon angir Chuck Berry som sangens opphavsperson.[25] I 1964 spilte sangeren Johnny Rivers inn en annen versjon av låten (som han, etter Mack, kalte «Memphis»). Rivers kopierte Macks tempo og noen av hans instrumentale improvisasjoner samt gjeninnsatte sanglinjen fra Berrys originalversjon.

Etter det liknet Berrys egne livefremførelser av låten Macks og Rivers versjoner like mye som hans egen originalinnspilling. I årene som fulgte gjorde mange andre artister coverversjoner av låten, og den ble én av Berrys mest kommeersielt suksessfulle komposisjoner.

I Wim Wenders' film Alice in den Städten fra 1974[26] er det en kort scene hvor hovedrollefigurene stanset på en Chuck Berry-konsert, hvor «Memphis» ble fremført.

Sangen blir tradisjonelt spilt på University of Memphis Tigers' hjemmekamper av skolens mmusikkorps, the Mighty Sound of the South.

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

Ivar Hovden og Arve Sigvaldsen har skrevet norske tekster. Hovdens versjon heter «Julevise». Sigvaldsens versjon har tittelen «Memphis, Tennessee».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Tittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1975 «Julevise» New Jordal Swingers Ivar Hovden Single On Records 6084 504
1980 «Memphis, Tennessee» Countryfest 6 Ottar Johansen Arve Sigvaldsen LP Talent TLS 4042

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
Dave Berry and The Cruisers Storbritannia Storbritannia # 19 13 21. september 1963
Chuck Berry Storbritannia Storbritannia # 6 13 12. oktober 1963
Lonnie Mack USA Billboard Hot 100-listen # 5 1963
Lonnie Mack USA Billboard Hot R&B Sides-listen # 4 1963
Johnny Rivers USA Bilboard Hot 100-listen # 2 1964

Referanser[rediger | rediger kilde]