Melkefisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Melkefisk
Nomenklatur
Chanos chanos
Forsskål, 1775
Synonymi
Chanos,
Lacépède, 1803

Chanidae
Populærnavn
melkefisk,
melkfisk
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
UnderklasseStrålefinnede fisker
OverordenOstariophysi
Økologi
Habitat: hovedsakelig saltvann
Utbredelse: Det indiske hav, Stillehavet, Sørøst-Asia

Melkefisk, (Chanos chanos), (også kalt melkfisk) er en viktig matfisk i Sørøst-Asia og den eneste nålevende arten i slekten Chanos og familien Chanidae. Omtrent sju utdødde arter i ytterligere fem slekter har blitt rapportert.

Melkefisk har et relativt symmetrisk og strømlinjeformet utseende og en stor gaffelformet halefinne. Utvokst kan melkefisk bli inntil 1,7 meter lang, men er som oftest omtrent én meter lang. Fisk som selges i butikker og på markeder er som regel 30-60 cm lange.[1] Melkefisken har ikke tenner, og den spiser hovedsakelig alger og virvelløse dyr.

Den forekommer i Det indiske hav og Stillehavet og går gjerne i stim i kystområder og rundt øyer med rev. Yngelen lever i havet i mellom to og tre uker, og vandrer deretter til mangrovesumper, elveos og iblant innsjøer og vender tilbake til havet for å modnes seksuelt og formere seg.

Yngelen samles inn fra elver og ales opp i dammer, der de vokser svært raskt, og selges deretter enten fersk, frossen, hermetisk eller røkt. Melkefisken er et uoffisielt nasjonalsymbol for Filippinene, der den kalles bangus. Fordi melkefisken er beryktet for å ha mye mer bein enn annen matfisk i landet, har beinfri melkefisk blitt et populært innslag i butikker og på markeder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Francisco José Poyato-Ariza, A revision of the ostariophysan fish family Chanidae, with special reference to the Mesozoic forms (Verlag Dr. Friedrich Pfeil, 1996)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]