Hopp til innhold

Meksikansk sypress

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Meksikansk sypress
Dyrket meksikansk sypress i Storbritannia.
Nomenklatur
Cupressus lusitanica
Populærnavn
Meksikansk sypress
Hører til
sypresslekten eller gullsypresslekten,
sypressfamilien,
bartrær,
nakenfrøede planter

Meksikansk sypress (latin: Cupressus lusitanica eller Callitropsis lusitanica) er en art av bartrær innenfor sypresslekten (alternativt gullsypresslekten) i sypressfamilien (Cupressaceae). Arten kalles også «Mexican White cedar» i USA, og «Teotlate» eller «Tlazlcan» i Mexico.

Meksikansk sypress er eviggrønn og inntil 40 meter høy. Kroneformen er konisk eller konisk-eggeformet. Stammens diameter kan bli godt over en meter. Arten har lysegrønne eller mørkegrønne, skjellaktige blader på 2-5 mm. De vokser i tette kvaster, og skuddene er ikke flate med avrundet.

Den kan forveksles med nutkasypress, men har kongler som først er grønne og deretter brungrå, og mangler nutkasypressens markerte pigg eller spiss ytterst på kongleskjellene. Konglene er 1-2 cm lange og har 4-10 skjell. Hannkonglene er 3-5 mm lange og sprer pollen i februar-mars.

Formeringen skjer enten ved vindspredning av frøene, eller konglene unnlater å åpne seg før en skogbrann dreper modertreet og lar konglen være igjen som grunnlag for pionervekst på brannområdet.

Trevirket er tørkeresistent, vokser raskt, og har betydning som tømmer. Arten vokser naturlig på 1 200 – 3 000 moh. i Mexico og langs fastlandseidet av hele Mellom-Amerika. Den er plantet ut i høyereliggende strøk i Colombia, Bolivia, New Zealand og andre steder.

Varianter

[rediger | rediger kilde]

Det er to varianter, som enkelte mener er distinkte arter:

har bladverk i tredimensjonale kvaststråler, med små skudd i to plan. Den vokser i lavereliggende regnskogsområder.

  • Cupressus lusitanica var. benthamii (syn. C. benthamii) – Bentham's sypress – har flatt bladverk, med små skudd i ett plan. den vokser i høyereliggende regnskogsområder.

Navnet lusitanica' (som betyr fra Portugal) refererer til den første taksonomiske klassifikasjonen av Miller i 1768. I 1634 ble noen planter tatt med fra Mexico til et kloster i Buçaco nær Coimbra i Portugal. De ble først klassifisert da de var om lag 130 år gamle på stedet.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata