Meibomske kjertler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Meibomske kjertler (engelsk: meibomian gland/Glandulae tarsales) er fettkjertler som ligger i øyelokket.

Meibomske kjertler[rediger | rediger kilde]

Dette er fettkjertler som ligger i øyelokket, og som har sitt utspring på kanten av øyelokket. Disse finnes både i de øvre og de nedre. Det øvre øyelokket har for øvrig flere kjertler og utganger enn det nedre. Disse kjerlene produserer viktig olje, lipider, som hjelper med å skape den riktige kvaliteten på tårefilmen. Denne oljen/lipiden består av mange komponenter, blant annet: kolesterol, phosforlipider, voks, triglyserider og hydrokarboner.Engelsk artikkel

I et friskt øye så kommer oljen ut idet øyelokkene klemmer mot hverandre, når man blinker. Trykket som oppstår er nok til å frigi olje, som blir dratt opp i øyefilmen når øyet åpnes.

Oljen hemmer fordampningen av tårevæske. Og den smører øyet slik at friksjon mellom øyelokkene og øyets overflate blir redusert.

Blokkerte kjerteler og årsak[rediger | rediger kilde]

Noen ganger hender det seg at disse kjertlene blir blokkerte i ulik grad, da blir oljen hemmet fra å komme ut. Dette kan da føre til tørre øyne. Man kan også utvikle blefaritt, en øyelokksbetennelse. Kjertlene kan da ha blitt tette pga. irritanter, allergi, utbrudd av stafylokokk infeksjon eller annet. Midd kan også være en årsak, Demodex er en type midd som kan leve i folikklene (hårsekkene). (Hunder kan også få blefaritt, se Øyelidelser hos hund)

Meibomsk Kjertel Dysfunksjon[rediger | rediger kilde]

Meibomsk Kjertel Dysfunksjon (Eng. Meibomian Gland Dysorder (MGD) er som navnet tilsier, dysfunksjon i denne kjertelen i øyet. Denne tilstanden er kronisk og kan føre til tørre øyne. Dysfunksjon viser seg ved at sekresjon av oljen som skal smøre øyet er hemmet av ulik grad, eller er blokkert. Oljen virker ved at den reduserer fordampning av tårevæsken og reduserer friksjon. En øyenlege kan ta en test ved å klemme på kjertlene for å sjekke hvor mye olje som kommer ut.

Ved fremskreden dysfunksjon, kan man se at de små sirkelformede nedsunkede punktene på øyekanten har begynt å forsvinne. Ref Figure 15 Dette er et viktig klinisk tegn på MGD

MGD kan være både symptomatisk og asyptomatisk. 86 % av dem som lider av tørre øyne, lider av Meibomsk kjertel dysfunksjon.