Hopp til innhold

Tørre øyne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Person med tørre øyne

Tørre øyne er en sykdom som kan gi plager i form av: brenning og sviing, fastklistrede øyne på morgenen, føleslse av å ha rusk på øyet, kløe, lysskyhet, smerter og trette øyne, røde øyne, elving/tåreflod eller manglende tårevæske.

Sykdommen kan i verste fall gi skader på øyets overflate. Dette skjer ved at øyet blir uttørket og derfor utsatt for sår og skader.

Årsak[rediger | rediger kilde]

Årsaken kan være nedsatt evnen til tåreproduksjon eller nedsatt produksjon av olje/fettstoffer. Grunnen kan også være feilfordeling av tårefilmen eller problemer med å lukke øynene.[1]

Redusert tåreproduksjon kan skyldes flere faktorer blant annet:

Hormonelle endringer, medisiner (p-piller, blodtrykksmedisiner), alder, bindevevssykdommer, revmatisme,Sjögrens syndrom, mangel på A-vitamin.[trenger referanse][2]

Redusert utskillelse av olje kan skyldes blokkeringer i de meibomske kjertlene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kvinner og eldre er mer utsatt, enn menn og yngre.

Tester[rediger | rediger kilde]

Tåreproduksjonen kan testes med «Shirmers Test», dette er et slags papir som blir lagt under det nederste øyelokket, og henger ut. Man måler etter et vist antall minutter hvor mye tårevæske som har trukket inn i papiret.[3]

En annen test for å sjekke tårekvaliteten, er sjekk av «Brakeup time» av tårefilmen.

Tårefilmen[rediger | rediger kilde]

Fram til tidlig i 1980-årene trodde man at tørre øyne ene og alene var forårsaket av for lite tåreproduksjon. Man har nå funnet ut at oljen som produseres i de meibomske kjertler er vel så viktig. Den rette blandingen av tårevæske, lipider (olje) og mucin (slim), er det som gjør tårefilmen bra. Tårefilmens egenskap er at den skal være både smørende, fuktende, betennelsesdempende og rensende (med mer) på øyet.

Tårevæsken består hovedsakelig av slim (Muciner), olje (lipider) og vann, tørre øyne kan oppstå ved feil i tilførselen av en av disse.

Muciner binder tårevæsken til hornhinnen, lipidene smører øyet og hemmer fordamping av vannet. Og vannet fukter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tørre øyne» Arkivert 19. oktober 2016 hos Wayback Machine., fra Norsk Helseinformatikk
  2. ^ Sommer, A.; Emran, N. (1. januar 1982). «Tear production in vitamin A-responsive xerophthalmia». American Journal of Ophthalmology. s. 84–87. PMID 7065090. Besøkt 27. oktober 2016. 
  3. ^ «Schirmers test» Arkivert 19. oktober 2016 hos Wayback Machine., fra Norsk Helseinformatikk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]