Mehmet Ali Ağca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Mehmet Ali Ağca (født 9. januar 1958 i Yesiltepe i Tyrkia) er en tyrkisk militant høyreaktivist og dømt terrorist, som er mest kjent for at han skjøt pave Johannes Paul IIPetersplassen 13. mai 1981.

I ungdommen kom han inn i gategjenger i hjembyen i Tyrkia. Etterhvert ble han innblandet i smugling mellom Tyrkia og Bulgaria, og han ble opplært i våpenbruk i Syria. Dette har han senere hevdet at den bulgarske regjeringen betalte for. Etter denne opplæringen knyttet han seg til De grå ulvene, en tyrkisk nasjonalsosialistisk gruppering. I 1979 drepte han avisredaktøren Abdi İpekçi i Istanbul. Han ble tatt etter at noen tystet, og fikk en livstidsdom. Ağca rømte etter kort tid, med hjelp fra De grå ulvene.

Etter flukten dro han til Sofia, der han hevder at han ble rekruttert av den bulgarske sikkerhetstjenesten, som betalte ham for å drepe paven. Man har ikke festet lit til denne historien, og det er fortsatt uklart hvorfor han utførte attentatforsøket. Etter å ha avfyrt to skudd mot paven ble han overmannet av folk i mengden på Petersplassen. Hans medhjelpere, som skulle ha utløst en bombe og skutt flere skudd mot paven, flyktet i panikk.

Ved juletider i 1983 besøkte paven Ağca i fengselet i Roma, og gjorde det klart at han hadde tilgitt ham. Ağca på sin side var mest opptatt av å forklare Paven at det var ham ubegripelig at han overlevde; han var overbevist om at skuddene var velrettede. I 2005 utgav Paven en bok der han og hans privatsekretær i et appendiks minnes attentatet: Paven skal ha tilgitt attentatsmannen allerede før han besvimte i sykebilen på vei til Gemelli-sykehuset.

Ağca ble dømt til livstids fengsel i Italia, men ble benådet av president Carlo Azeglio Ciampi i juni 2000, etter å ha blitt oppfordret til dette av paven. Han ble deretter utvist fra Italia, og ved ankomst til Tyrkia ble han fengslet for mordet på İpekçi.

Ağca ble løslatt fra fengsel den 12. januar 2006. En tyrkisk rett bestemte 20. januar 2006 at Ağca skulle arresteres på nytt, etter en anke fra den tyrkiske regjeringen. Ifølge senere uttalelser fra den tyrkiske statsadvokaten, vil Ağca forbli fengslet til 2010.