Mehmet Ali Ağca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mehmet Ali Ağca
Mehmet Ali Ağca 02.png
Født9. jan. 1958[1][2]Rediger på Wikidata (65 år)
HekimhanRediger på Wikidata
Beskjeftigelse NationalistRediger på Wikidata
Nasjonalitet TyrkiaRediger på Wikidata
Medlem av De grå ulverRediger på Wikidata

Mehmet Ali Ağca (født 9. januar 1958 i Hekimhan i Malatya i Tyrkia) er en tyrkisk militant nasjonalist som er mest kjent for at han skjøt og skadet pave Johannes Paul IIPetersplassen i 1981.

Biografi[rediger | rediger kilde]

I ungdommen kom han inn i gategjenger i hjembyen i Tyrkia. Etterhvert ble han innblandet i smugling mellom Tyrkia og Bulgaria, og han ble opplært i våpenbruk i Syria. Dette har han senere hevdet at den bulgarske regjeringen betalte for.

Etter denne opplæringen knyttet han seg til De grå ulvene, en tyrkisk nasjonalsosialistisk gruppering. I 1979 drepte han redaktøren for den tyrkiske avis Milliyet, Abdi İpekçi, i Istanbul. Sammen med Haluk Kırcı, ett annet viktig medlem av De grå ulvene, flyktet han til Erzurum og skjulte seg der. Men ikke lenge etter vendte han tilbake til Istanbul, med falskt pass og i parykk. Han ble tatt etter at noen tystet, og fikk en livstidsdom.

Ağca rømte etter kort tid, med hjelp fra De grå ulvene.

Etter flukten dro han til Sofia, der han hevder at han ble rekruttert av den bulgarske sikkerhetstjenesten, som betalte ham for å drepe paven. Man har på mange hold ikke festet lit til denne historien, og det er fortsatt uklart hvorfor han utførte attentatforsøket. Etter å ha avfyrt fra kort hold flere skudd mot paven, ble han overmannet av folk i mengden på Petersplassen. Fire skudd hadde rammet paven, to av dem i underlivet og de to andre i pavens venstre hånd og høyre arm. To andre personer ble også truffet. Hans medhjelpere, som skulle ha utløst en bombe og skutt flere skudd mot paven, flyktet i panikk.

Ved juletider i 1983 besøkte paven Ağca i fengselet i Roma, og gjorde det klart at han hadde tilgitt ham. Ağca på sin side var mest opptatt av å forklare Paven at det var ham ubegripelig at han overlevde; han var overbevist om at skuddene var velrettede. I 2005 utgav Paven en bok der han og hans privatsekretær i et appendiks minnes attentatet: Paven skal ha tilgitt attentatsmannen allerede før han besvimte i sykebilen på vei til Gemelli-sykehuset.

Ağca ble dømt til livstids fengsel i Italia, men ble benådet av president Carlo Azeglio Ciampi i juni 2000, etter å ha blitt oppfordret til dette av paven. Han ble deretter utvist fra Italia, og ved ankomst til Tyrkia ble han fengslet for mordet på İpekçi.

Om sitt motiv har Ağca gjennom årene ytret seg inkonsekvent, og han har aldri så langt gitt noen informasjon om logistikken bak angrepet. I 2006 kom en italiensk undersøkelseskommisjon frem til at anslaget skjedde etter ønske fra Leonid Bresjnev overfor sin sovjetiske etterretningstjeneste GRU – som la opp det hele i samarbeid med bulgarsk etterretningstjeneste og DDRs Ministerium für Staatssicherheit (Stasi).[3] I sine memoarer fra 2013 hevdet Ağca at han hadde sitt oppdrag fra den iranske Ayatollah Khomeini personlig, med ordene «Du må drepe paven i Allahs navn».

Ağca ble løslatt fra fengsel den 12. januar 2006. En tyrkisk rett bestemte 20. januar 2006 at Ağca skulle arresteres på nytt, etter en anke fra den tyrkiske regjeringen. Ifølge senere uttalelser fra den tyrkiske statsadvokaten, vil Ağca forbli fengslet til 2010.[trenger referanse] Mens han satt fengslet hevdet han i 2007 at han hadde konvertert til kristendommen. Han hadde under rettssaken hevdet å være Messias og ellers gjennom årene kommet med andre overraskende utsagn. Det har aldri blitt klarlagt om han da var oppriktig (og dermed mentalt ustabil) eller bare spilte et skuespill.[4]

Den 18. januar 2010 ble han løslatt fra høysikkerhetsfengselet i Sincan ved Ankara.[5]

Den 27. desember 2014 la Ağca ned to buketter hvite roser i krypten under Petersdomen ved pave Johannes Paul IIs grav. Han sa også at han ville møte pave Frans, men dette ble avslått.[6][7] Idet han forlot Vatikanet ble han straks arrestert av italiensk politi fordi han hadde reist inn i Italia uten Schengen-visum.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6j22973, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Stefan Samerski: Teufel und Weihwasser. Der Papst und die Erosion des Kommunismus, i: Osteuropa 59 (2009), s. 183–193, her: s. 188.
  4. ^ «‘Messiah’ Mehmet Ali Agca hopes to cash in on Pope attack». The Times. 29. februar 2012. 
  5. ^ Papst-Attentäter ist wieder frei in FAZ, lest 18. januar 2010
  6. ^ http://www.voanews.com/content/reu-mehmet-ali-aca-rose-vatican-tomb-pope-john-paul-ii/2575912.html
  7. ^ http://www.bbc.com/news/world-europe-30612677
  8. ^ http://www.domradio.de/themen/vatikan/2014-12-28/papstattentaeter-bringt-blumen-zu-papst-grab, domradio.de, 28. desember 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]