Maskerade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maskeradekostymer i Karnevalet i Venezia
Venziansk maske fra Verona, Italia.

En maskerade er en festlig begivenhet der deltakerne opptrer med maske og tilhørende kostyme, og dermed inkognito. Ordet maskerade brukes om hele antrekket, ikke bare ansiktsmasken. Den vanligste formen er maskeradeball, men mange steder finner en maskering som del av et karneval med opptog og parader, der Venezia-karnevalet er mest kjent.

Bruk av masker har en lang tradisjon i gamle kulturer. Ved de gamle grekernes festivaler til ære for Dionysus ble det festet i store masker.

Frem til puritanerne stengte teatrene i England i 1642 var masque regnet som den høyeste kunstformen. Handlingen var ofte klassisk eller allegoriske tema, og etterpå ble tilskuerne invitert til å danse. Masque er idag kanskje det minst kjente av tidens kunstformer, da lite dokumentasjon har blitt overlevert, det er få tekster og musikken var ikke nedtegnet. Masque foranlediget fremveksten av engelsk opera. Se også ridotto.

Maskerader forekommer i flere operaer og operetter, hvor den mest kjente er «Maskeballet» av Giuseppe Verdi. Handlingen bygger på en sann hendelse i Stockholm 16. mars 1792, der kong Gustav III av Sverige ble myrdet under en maskerade i Stockholmsoperaen. Ved Operaball stiller publikum ofte med masker under selve forestillingen, med tilhørende opptog og dans.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Illuastrasjon fra Les rues de Paris ancien et moderne. 358-1843, origine et histoire. Monuments, costumes, mœurs, chroniques et traditions av Louis Lurine..., illustrert av Gavarni, Daumier, Célestin Nanteuil... utgitt av G. Kugelmann Paris 1843.
  2. ^ Le Petit Parisien, supplément littéraire illustré, 14 février 1897 (détail)