Mary Seymour

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Mary Seymour (født 30. august 1548, død en gang etter 1550 ?) var det eneste barn etter Thomas Seymour, 1. baron Seymour av Sudeley, og Katarina Parr, enke etter Henrik VIII av England. Komplikasjoner fra Marys fødsel krevde livet til hennes mor den 5. september 1548, og hennes far ble henrettet mindre enn et år senere for forræderi mot kong Edvard VI av England.

I 1549 vedtok den engelske parlamentet en lov (3 & 4 Edw. 6 C A P. XIV) som fjernet eiendomsretten hennes far hadde fra Mary og overførte dem til kronen. Da hennes mors rikdom ble etterlatt helt og holdent til hennes far og senere konfiskert av kronen ble Mary etterlatt som en nødlidende foreldreløs i omsorgen til Catherine Willoughby, 12. baronesse Willoughby de Eresby og hertuginne av Suffolk. Etter 1550 forsvant Mary helt og holdent fra de historiske kilder, noe som har ført til konklusjonen at hun ikke levde lenge etter at hun fylte to år.[1]

Spekulasjoner om Marys voksne liv[rediger | rediger kilde]

Det har vært en del spekulasjoner om Mary Seymour, men de fleste har vært preget av svært lite substans.

Den viktorianske forfatteren Agnes Strickland hevder i hennes biografi over Katarina Parr at Mary Seymour overlevde barndommen og at hun faktisk giftet seg med Edward Bushel, et medlem av husholdningen til dronning Anna av Danmark, men det er ingen samtidig bevis som støtter dette.

Mary var også antatt å ha blitt fjernet og sendt til Wexford i Irland hvor hun vokste opp i omsorgen av den protestantiske familie Hart som hadde drevet med piratvirksomhet utenfor irskekysten under beskyttelse av et arrangement hvor Thomas Seymour delte overskuddet.

En ring formet som en skråvinklet firkant med inskripsjonen «What I have I hold» («Hva jeg har jeg holder») skal etter sigende ha vært en tidlig gave til Thomas fra hans bror Edward og som skal ha bli gitt videre fra Marys etterkommere fram til minst 1927.

Den fiktive fortellingen The Red Queen's Daughter (Den røde dronnings datter) av Jacqueline Kolosov sentrerte rundt Mary Seymour og spekulerte i et liv hvor hun aldri giftet seg og ble hoffdame hos dronning Elizabeth I av England.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Catherine Parr: Children». The Six Wives of Henry VIII. PBS.