Marquette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Marquette (Michigan)»)
Marquette
LandUSAs flagg USA
DelstatMichigan
FylkeMarquette
Grunnlagt1849
Oppkalt etterJacques Marquette
Tidssone-5
Postnummer49855
Retningsnummer906
Areal50,2 km²
Vannfylt arealandel41,44%
Befolkning20 780 (2007)
Bef.tetthet413,94 innb./km²
Antall husholdninger8 182
Høyde o.h.203 meter
Nettsidewww.marquettemi.gov/
Politikk
BorgermesterJohn Kivela
Posisjonskart
Marquette ligger i Michigan
Marquette
Marquette
Marquette (Michigan)
Kart
Marquette
46°32′47″N 87°24′24″V

Marquette er en by i den amerikanske delstaten Michigan. Byen er hovedsete for Marquette County. Marquette er en større havneby ved Øvresjøen, hovedsakelig for shipping av jernmalm, og byen er hjem til Northern Michigan University. Den er den største byen på den øvre halvøya av Michigan. Øvresjøen regulerer området temperaturmessig ved at den kjøler ned de nærliggende områdene om sommeren, og varmer de samme områdene om vinteren, og er årsaken til «lake-effect» snø, som forårsaker store mengder med snø i visse områder ved de store sjøer. Marquette får i gjennomsnitt omtrent 3 657.6 mm med snø hvert år, noe som gjør at den har nest mest snøfall blant byer blant de 48 sammenhengende statene, av de som er store nok til å bli rapportert.

Historie[rediger | rediger kilde]

Landområdet rundt Marquette var kjent for franske misjonærer tidlig i det 17. århundre, og pelsjegere tidlig i det 19. århundre. Utbygging og utvikling av området begynte derimot ikke før 1844 da William Burn og Jacob Houghton (broren til geolog Douglass Houghton) oppdaget jernavsetninger nær Teal Lake vest for Marquette. I 1845 ble Jackson Mining Company etablert, det første organiserte gruvekompaniet i regionen.[1]

Landsbyen Marquette ble etablert 14. september 1849, med etableringen av et andre jerngruveselskap, Marquette Iron Company. Tre menn deltok i organiseringen av etableringen: Robert J. Graveraet, som hadde skjerpet regionen for malm; Edward Clark, agent for Waterman A. Fisher fra Worcester i Massachusetts, som hadde stått for finansieringen av selskapet, og Amos Rogers Harlow. Landsbyen ble først kalt New Worcester, med Harlow som første postmester. Den 21. august 1850, ble navnet forandret for å ære Jacques Marquette, den franske jesuittmisjonæren som hadde utforsket regionen på slutten av 1600-tallet. Et andre postkontor, kalt Carp River, ble åpnet den 13. oktober 1851 av Peter White, som hadde ankommet sammen med Graveraet i en alder av 18. Harlow stengte sitt postkontor i august 1852. Marquette Iron Company mislyktes, mens dens etterfølger, Cleveland Iron Mining Company, blomstret og fikk skissert en byplan i 1854. Planen ble notert ned av Peter White. Navnet på Whites postkontor ble forandret til Marquette i april 1856, og landsbyen fikk landsbystatus i 1859, og fikk senere bystatus i 1871.[2]

Fader Jacques Marquette, en tidlig misjonær og oppdager.

I 1850-årene, ble Marquette forbundet av jernbaner til flertallige gruver og ble det ledende shippingsenteret på den øvre halvøya. Den første lastehavnen for malm, designet av en tidlig ordfører, John Burt, ble bygd av Cleveland Iron Mining Company i 1859.[3] Innen 1862, hadde byen en befolkning på over 1 600 og en sterktstigende økonomi.[1]

Malmhavnen i Marquette.

På slutten av 18-hundretallet, da jernutvinningen var på sitt høyeste, ble Marquette nasjonalt kjent som et sommersted. Besøkende ble fraktet inn med passasjerdampbåter på de store sjøer, og fylte opp hotellene og rekreasjonsstedene.[3]

Sør for byen, var K.I. Sawyer AFB en viktig base for U.S. Air Force under den kalde krigen, og hadde B-52H bombefly og KC-135 tankere fra Strategic Air Command, samt en jagerflyavskjæringsskvadron. Basen stengte i september 1995 og er nå hjem til fylkets hovedflyplass Sawyer International Airport.

I 2004, stoppet president George W. Bush i Marquette på sin valgkampanje, og ble den første sittende amerikanske presidenten til å avlegge besøk til Michigans øvre halvøy siden William H. Taft i 1911.

Marquette er fortsatt en shippinghavn for hematitterts, og idag beriket jernmalmpellets fra nærliggende gruver og pelletsfabrikker. Omtrent 7,9 millioner tonn med jernmalm i pelletsform passerte gjennom Marquettes Presque Isle Harbor i 2005.[3]

Den katolske biskopen Frederic Baraga ligger gravlagt ved St. Peterskatedralen i Marquette, som er sete for det katolske bispedømme i Marquette.

Marquette er søsterby med Kajana, Finland og Higashiomi, Shiga i Japan. (tidligere kjent som Yokaichi, Japan)

Post og filatelistisk historie[rediger | rediger kilde]

I tillegg til Marquette #1 Post Office finnes Northern Michigan University Bookstore Contract Station #384.[4]

Det første utgivningsdagen til et postkort som viser biskop Frederic Baraga fant sted i Marquette de 29. juni 1984, og utgivningsdagen til frimerket Wonders of America Lake Superior fant sted den 27. mai 2006.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ifølge United States Census Bureau, har byen et totalareal på 50,2 km², derav 29,6 km² består av land og 20,6 km² (41,09 %) består av vann.

Byen har flere små øyer (i hovedsak Middle Island, Gull Island, Lover's Island, Presque Isle Pt. Rocks, White Rocks, Ripley Rock og Picnic Rocks) i Øvresjøen. Marquette Underwater Preserve ligger i umiddelbar nærhet offshore.

Marquette Mountain, ofte brukt til skileik, ligger i byen. Trowbridge Park ligger i vest, og Marquette Township ligger nordvest for byen.

Befolkningstatistikk[rediger | rediger kilde]

Ifølge folketellingen i 2000, var de 19 661 mennesker, 8 071 husholdninger og 4 067 familier i byen. Befolkningstettheten var 665,3/km². Det var 8 429 boliger med en gjennomsnittstetthet på 285,2/km². 95 % av byens befolkning var av hvit avstamning, 0,8 % av afroamerikansk, 1,7 % av indiansk, 0,8 % av asiatisk, 0 % av oseanisk, 0,22 % fra andre raser og 1,33 % fra to eller flere raser. Mennesker med latinamerikansk avstamning uavhengig av rase utgjorde 0,77 % av befolkningen. 15 % var av tysk-, 12,6 % av finsk-, 8,9 % av fransk-, 8,5 % av engelsk-, 8,2 % av irsk-, 6,8 % av italiensk- og 6,7 % var av svensk avstamning ifølge folketellingen i 2000.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

I tillegg til Northern Michigan University, er de største arbeidsgiverne i Marquette: Marquette School System, Marquette General Hospital (et regionalt sykehus), Michigan State Prison, Pioneer Surgical Technology, Charter Communications og avisen The Mining Journal.

Museer, gallerier og fyrtårn[rediger | rediger kilde]

Marquette Maritime Museum ligger langs Øvresjøens bredder nær basen til U.S. Coast Guard. Museet er åpent i sommersesongen og har en stor omfattende samlin med maritime gjenstander vedrørende Marquettes maritime historie. Man kan få guidede omvisninger av det historiske fyrtårnet Marquette Harbor Light[5], og litt for vest for Marquette finnes fyrtårnet Big Bay Point Light der det finnes en «bed 'n' breakfast».

«At Marquett» av Francis Anne Hopkins (18381919), tidfestet til 4. juli 1864.

Upper Penninsula Children's Museum ligger ved Baraga Avenue. Museet har mange leke- og læreaktiviteter for barn. Museet er åpent året rundt.[6]

Det historiske fyrtårnet Marquette Harbor Lighthouse

Marquette County History Museum er et museum som ligger langs Front Street i sentrumsområdet. Museet har mange utstillinger og gjenstander fra fylkets historie. Det finnes et bibliotek i museet samt suvenirbutikk.[7]

DeVos Art Museum er et kunstmuseum ved Northern Michigan University.[8]

Oasis Gallery for Contemporary Art er et samtidskunstprosjekt i regi av Marquette Arts Council.[9]

Marquette i film og litteratur[rediger | rediger kilde]

Marquette County Courthouse ble brukt til innspillingen av rettsscenene i filmen Anatomy of a Murder.

Robert Traver (John Voelker) satte handlingenen i sine romaner Anatomy of a Murder (1958) og Laughing Whitefish (1965) i Marquette. Filmerversjonen av Anatomy of a Murder, dramatiserte en epsisode som hendte i området og ble delvis filmet i Marquette og Big Bay. Store deler av filmen ble filmet i Marquette County Courthouse. Danny and the Boys (1951) er en samlingen noveller der handlingene foregår i og rundt Marquette.

Philip Caputo satte handlingen i sin roman Indian Country (1987) på den øvre halvøya og flere avsnitt beskriver Marquette.

Jim Harrisons roman True North (2005) forteller om en Marquettefamilie hvis rikdom er basert på utnytting av tømmer fra den øvre halvøya.

En stor del av romanen Blankets av Craig Thompson foregår i Marquette.

Marquette var åsted til mange nøkkelhandlinger i drapsetterforskningen i Dave Distels The Sweater Letter, en sann historie som fant sted nær Ontonagan.

Parker, sport og rekreasjon[rediger | rediger kilde]

Lower Harbor Park

Marquette er hjem til en rekke parker og rekreasjonsfasiliteter for byens og fylkets innbyggere. Presque Isle Park er Marquettes mest brukte park og ligger på nordsiden av byen. Parken har 131 hektar med mest skogkledd landskap og overheng ut mot Øvresjøen.

Byen har to populære strender: South Beach Park og McCarty's Cove. McCarty's Cove, flankert av det røde kystvaktstasjonsfyrtårnet ved dens sørlige side, er et tilfluktsted fra varme sommerdager, hvor folk fra hele fylket kan avkjøle seg i det kalde, men badbare vanntemperaturene og kjøleeffekten til sjøbrisen fra Øvresjøen. Begge strender har piknikkområder, griller, lekeplasser og badevakttårn.

Andre parker i Marquette er Tourist Park, Founder's Landing, LaBonte Park, Mattson Lower Harbor Park, Park Cemetery, Shiras Park, Williams Park, Harlow Park, Pocket Park, Spring Street Park, og Father Marquette Park.

Det finnes også et stort antall andre rekreasjonsfasiliter innenfor byens grenser. Lakeview Arena er en flerbruksarena som blir mest brukt til ishockey. Utenfor arenaen ligger det en sommeråpen skateboardpark. Lakeview Arena er hjemmebane til Marquette Rangers, Marquette Electricians og Marquette Redmens som er ishockeylagene til de videregående skolene i Marquette. Lakeview Arena erstattet den gamle arenaen Palestra i 1974, som lå noen kvartaler unna.

Superior Dome.

Marquette er hjem til den største menneskeskapte tredomen i verden, Superior Dome. I fotballsesongen, blir domen hovedsakelig brukt til fotball på kunstgresset. Northern Michigan University bruker domen som hjemmebane i sine fotballkamper, og det samme gjør Michigan High School Athletic Association for den øvre halvøyas High Schoolsluttspill. Domen holder også mange private og offentlige arrangement og trekker til seg tusenvis av folk rundt omkring fra regionen.

Marquette Golf Club er internsjonalt kjent for sin dramatiske Greywallsbane som åpnet i 2005. Banen har panoramautsikt mot Øvresjøen og baner seg vei igjennom steinete landskap, hevende freewayer og til og med en rullende dal, selv om den bare ligger rundt 3 km fra sentrum.

Marquette har også en omfattende nettverk av gang- og sykkelstier igjennom byen. Byen har gradvis utbedret stiene igjennom årene og promoterer seg selv som et gåvennlig og levende samfunn. Skiløyper finnes både ved Presque Isle Park og Fit Strip.[10]

Campingfasiliteter finnes ved Tourist Park.

Teateroppsetninger kan man oppleve ved Northern Michigan Universitys Forest Roberts Theatre og Black Box Theatre, Marquette High Schools Kaufman Auditorium og Lake Superior Theatre, et halvprofesjonelt sommertidsteater.

Kombinasjonen av et kneisende og ruvende landskap (200 m vertikal avstand fra topp til bunn) og store snøfall gjør at man kan stå på slalåm i utkanten av byen.[11]

Klima[rediger | rediger kilde]

Månedlige normaler og høyeste og laveste temperaturer
Måned Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Høyeste °C 8.8 16.1 21.6 33.3 33.8 35.5 37.2 35.5 33.8 30.5 22.7 15
Normal høy °C -6.8 -4.3 0.6 7.6 16.3 21.2 24 22.5 17.3 10.5 1.8 -4.3
Normal lav °C -15.9 -14.7 -9.8 -2.8 3.9 9 11.9 11.1 6.5 1.1 -5.3 -12.1
Laveste °C -32.7 -36.6 -34.4 -22.7 -8.3 -2.2 2.2 1.1 -4.4 -10 -22.2 -33.3
Nedbør (mm) 66 46.99 79.5 70.86 77.97 81.53 76.45 90.16 94.99 92.96 83.05 61.72
Kilde: USTravelWeather.com [1]

Transport[rediger | rediger kilde]

Flyplassen Sawyer International Airport har daglige avganger til Chicago, Detroit, Milwaukee og Minneapolis.

Marquette har et bussystem kalt «MarqTran» som går daglig igjennom byen og til nærliggende steder (som Sawyer International Airport og Ishpeming).

Riksveier[rediger | rediger kilde]

U.S. 41 er en hovedfartsåre som fortsetter vestover og nordover i retning Houghton og sørover i retning Escanaba.
M-28 går vestover i retning Wakefield og øst i retning Sault Ste. Marie.
M-35 går i retning sør mot Escanabaområdet.
M-553 sørger for direkte forbindelse til Sawyer International Airport.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Northern Michigan University

Offentlige skoler (med skolenes sportslag i parentes)

  • Marquette Senior High School (Redmen og Redettes)
  • Bothwell Middle School (Scots)
  • Graveraet Intermediate School (Comets)
  • Cherry Creek Elementary School (Panthers)
  • Sandy Knoll Elementary School (Explorers)
  • Superior Hills Elementary School (Huskies)
  • North Star Academy

Private skoler (med skolenes sportslag i parentes)

  • Father Marquette Elementary School (Golden Eagles)
  • Father Marquette Middle School (Eagles)
  • Crossroads Christian Academy

Universiteter (med skolenes sportslag i parentes)

Media[rediger | rediger kilde]

Flere medier sørger for lokal dekning i Marquetteområdet.

Forsteder til Marquette[rediger | rediger kilde]

Festivaler i Marquette[rediger | rediger kilde]

  1. Art on the Rocks – en kunstfestival i Presque Isle Park
  2. Hiawatha Music Festival Traditional Music Festival ved Tourist Park (den 30 årlige 18-20. juli 2008)
  3. Marquettes 4. julifest
  4. Superior Bike Fest
  5. Ore to Shore Mountain Bike race.
  6. Exchange Club International Food Fest
  7. Seafood Fest
  8. Up 200 Dog Sled Race
  9. Noquemanon Ski Marathon
  10. Marquette Area Blues Fest

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Eckert, Kathryn Bishop (2000). The Sandstone Architecture of the Lake Superior Region, pp. 89-91. Detroit: Wayne State University Press. ISBN 0814328075.
  2. ^ Romig, Walter (1986) [1973]. Michigan Place Names. Detroit, Michigan: Wayne State University Press. ISBN 0-8143-1838-X. 
  3. ^ a b c Bogue, Margaret Beattie (2007). Around the Shores of Lake Superior: A Guide to Historic Sites, pp. 237-39. University of Wisconsin Press. ISBN 0299221741.
  4. ^ Marquette (NMU Bookstore CS #384), MI 49855, Postmark Collector's Club
  5. ^ "About us" at Marquette Maritime Museum Arkivert 16. september 2008 hos Wayback Machine.
  6. ^ Upper Peninsula Children's Museum Arkivert 28. desember 2008 hos Wayback Machine., generell informasjon
  7. ^ «"About us" at Marquette County History Museum». Arkivert fra originalen 10. mai 2008. Besøkt 18. september 2008. 
  8. ^ DeVos Art Museum, generell informasjon
  9. ^ "About us" at Oasis Gallery for Contemporary Art Arkivert 2. juni 2002 hos Wayback Machine.
  10. ^ Presque Isle State Park – vinteraktiviteter Arkivert 24. juli 2008 hos Wayback Machine.
  11. ^ Marquette Mountain Ski Resort. Arkivert 17. februar 2007 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]