Markusløven
Markusløven er symbolet for evangelisten Markus, og i illustrasjoner av evangelistene er løven hans attributt. Markus er skytshelgen for Venezia, og løven er et viktig symbol for byen, og dessuten et element i den italienske marinens flagg.
Symbolene til de fire evangelistene stammer fra kirkefaderen Ireneus av Lyon, som hentet symbolene fra kjerubene beskrevet i Esekiel 1: Midt i ilden viste det seg likesom fire skikkelser, som så slik ut: De hadde utseende som mennesker, men hver av dem hadde fire ansikter og fire vinger. (Esek 1,5-6) De hadde menneskeansikt foran, og alle fire hadde løveansikt på høyre side, okseansikt på venstre side og ørneansikt bak. (Esek 1,10) I kjerubernes ansikter så Ireneus Kristi natur og gjerning uttrykt, og løven henviste til Jesu styrke og majestet. Ireneus knyttet løven til Johannes, men Hieronymus foretrakk å knytte løven til Markus, og slik ble det.[1]
Markus ble Venezias skytshelgen i 828, da antatte relikvier fra Markus ble brakt til byen av veneziske handelsmenn som hadde stjålet dem i Alexandria. Markuskirken ble oppført for å huse relikviene, og Markusløven ble et viktig symbol for byen.
Flagg og våpen
[rediger | rediger kilde]Markusløven er det heraldiske symbolet for Republikken Venezia. På grunn av byens rolle som viktig havneby, ble den etterhvert også et symbol for den italienske marine og handelsflåte.
Eksempler på bruk i flagg og våpen:
-
Flagget til Republikken Venezia
-
Flagget til revolusjonsstaten til San Marco 1848–49
-
Flagget til den italienske marine
-
Oberickelsheim, Bayern, Tyskland
-
Pavevåpenet til Johannes Paul I.
-
Våpenet til Saint-Marc-Jaumegarde, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Frankrike
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Jørgen Hansen: Englene og al deres væsen (s. 109-10), forlaget Gyldendal, København 1996, ISBN 87-00-12114-2