Vittore Carpaccio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vittore Carpaccio.

Vittore Carpaccio var en venetiansk maler som levde i renessansen. Han var født rundt 1455, man kjenner ikke til hvor, og døde 1525/1526 i Capodistria i dagens Slovenia.

Liv og gjerning[rediger | rediger kilde]

«Paulus», av Vittore Carpaccio.
«Fuga in Egitto» (Flukten til Egypt), 1515

Carpaccio arbeidet i Venezia, i det minste fra 1478 til 1522. Han var trolig lærling av Lazzaro Bastiani, men som historiemaler var Gentile Bellini hans fremste forbilde. Slektskapet med Bellini kommer sterkest til syne i Carpaccios praktfulle bybilder, samt i komposisjon og koloritt.

Drømmen til den hellige Ursula er mesterverket mellom de fire bildesyklusene av Carpaccio som fremdeles finnes. Også de andre syklusene; Scener fra livet til helgenene Georg og Hieronymus, Scener fra Marias liv og den om Stefanuslegenden viser Carpaccios glitrende malerkunst. Han evnet på sjeldent vis å forene det rent saklige med en sprudlende fantasi.

I arbeidet med topografien var Carpaccio grundigere enn alle de andre italienske renessansemalerne. Eksteriør og interiør skildres fargerikt og i detalj, og gjennom følsom bruk av lys går detaljene opp i en enhetlig eleganse. Som kunstner la han mer vekt på dekorativ virkning enn på det fortellende momentet.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Carpaccio har gitt opphavet til matretten Carpaccio av tynne skiver rått oksekjøtt, skapt på Harry's Bar i Venezia i 1950.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aschehougs kunsthistorie. Bind 4 Kunstleksikon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]