Markbier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Markbier
Lipotriches sp.
Lipotriches sp.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Halictidae
Norsk(e) navn: Markbier
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Vepser
Gruppe: Bier
Antall arter: over 2000 i verden, 330 i Europa, 35 i Norge
Habitat: åpne områder, gjerne sandete
Utbredelse: kosmopolitter
Delgrupper:

Markbier (Halictidae) er en familie av bier og blir plassert i gruppen Apoidea. Det er kjent over 2000 arter, vel 330 av dem forekommer i Europa og ca. 35 i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Forholdsvis små og slanke bier (4–10 mm), som oftest mørkt fargede. En del arter er skinnende metalliske fargede eller har innslag av rødt eller grønt. De er vanligvis sparsomt kledt med lyse, oppstående hår, men noen er helt snaue, for eksempel slekten blodbier (Sphecodes), som er svarte med skinnende rød bakkropp. Hannens ansikt er gjerne lyst farget, ellers kan de ha andre lyse tegninger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste er solitære bier, hver bie har separate bol, men de kan gjerne danne nokså store kolonier på lokaliteter som egner seg til å grave bol. Innen gruppen Halictinae har en del arter blitt eusosiale, det vil si at de danner samfunn med dronninger og arbeidere. Det er også en del sandbier (mest kjent er slekten blodbier, Sphecodes) som er såkalte kleptoparasitter. Disse snylter på andre solitære bier. Når hunnen finner en annen bies nylagde reir kryper hun inn, spiser opp egget som den andre bien har lagt og legger sitt eget egg i stedet.

Gruppen kalles «sweat bees» på engelsk fordi en del arter (tropiske, men også noen europeiske) gjerne setter seg på mennesker for å drikke svette. De kan bli svært pågående og plagsomme, og stikker dersom de blir irritert, men stikket er ikke spesielt smertefullt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen er kosmopolittisk.

Systematisk inndeling / antall europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Halictus scabiosae
Augochloropsis metallica hunn

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]