Mario Grech

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mario Grech
Født20. feb. 1957[1]Rediger på Wikidata (66 år)
Qala
BeskjeftigelseKatolsk prest (1984–), katolsk biskop (2006–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedDet pavelige universitet Sankt Thomas Aquinas
Det pavelige lateranuniversitet
NasjonalitetMalta
Våpenskjold
Mario Grechs våpenskjold

Mario Grech (født 20. februar 1957 i QalaGozo i Malta) er en maltesisk katolsk geistlig, biskop og designert kardinal.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Familien flyttet fra Qala til Ta' Kerċem mens han var liten gutt; begge småbyer er på øya Gozo. Grech begynte i 1977 på presteseminaret for bispedømmet Gozo og studerte filosofi og senere teologi. Han ble presteviet 26. mai 1984 av biskopen av Gozo, Nikol Joseph Cauchi. Ved Lateranuniversitetet i Roma tok han lisensiat i kanonisk rett og sivilrett. Ved Angelicum tok han doktorgrad i kirkerett. Ved siden av sitt pastorale arbeid i den romerske menighet Maria Himmelfart var han engasjert kirkerettslig i forskjellige domstoler ved den romerske kurie.

Etter at han kom tilbake til Malta virket han først i den biskoppelige kurie, fra 1993 vikar i den den kirkelige domstol i Gozo, dommer ved tribunalet på Malta og sogneprest i Kerċem.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Den 26. november 2005 ble Grech utnevnt av pave Benedikt XVI til biskop av Gozo.[2] Han ble bispeviet av sin forgjenger biskop Nikol Joseph Cauchi den 22. januar året etter. Medkonsekrerende var erkebiskop Joseph Mercieca av Malta og erkebiskop Félix del Blanco Prieto, apostolisk nuntius til Malta.

Pave Frans utnevte ham den 2. oktober 2019 til pro-generalsekretær for Bispesynoden.[3] Han forble apostolisk administrator av Gozo til en etterfølger ble utnevnt i juni 2020. Den 4. juli 2020 utnevnte pave Frans ham til medlem av Det pavelige råd for de kristnes enhet.[4]

Den 16. september 2020 utnevnte pave Frans ham til generalsekretær for Bispesynoden.[5]

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Den 25. oktober 2020 bekjentgjorde pave Frans at han ville promovere ham til kardinal ved et konsistorium den 28. november 2020.[6]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]