Maria av Guise

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Marie de Guise)
Hopp til navigering Hopp til søk
Jakob V av Skottland med sin kone, Maria av Guise

Maria av Guise (fransk Marie de Guise) (født 22. november 1515 i Bar-le-Duc, Lorraine, død 11. juni 1560 i Edinburgh) var dronning av Skottland, kong Jakob Vs gemalinne, og mor til Maria Stuart. Hun var skotsk regent fra 1554 til 1560.

Maria var den eldste datter av Claude, hertug av Guise og overhode av Huset Guise, og hans kone Antoinette av Bourbon. 18 år gammel ble hun gift med Louis av Orléans, hertug av Longueville. Det var et lykkelig ekteskap, og året etter ble hennes første sønn, Francis, født. Vinteren 1536 overvar hun bryllupet til sin fremtidige ektemann, kong Jakob V av Skottland, og Madeleine de Valois, eldste datter av kong Frans I av Frankrike. I juni 1537 døde Louis i Rouen og gjorde Maria til enke i en alder av 21 år. 4. august fødte hun sin andre sønn, Louis. Senere samme år bestemte kong Jakob, hvis kone døde av tuberkulose i juli, seg for å finne en ny fransk hustru for å styrke den fransk-skotske alliansen mot England. Hans onkel, kong Henrik VIII av England, forsøkte å avverge dette ved selv å fri til Maria, men kongen av Frankrike valgte å godta Jakobs frieri. 18. mai 1538 ble bryllupet holdt i Notre-Dame-katedralen i Paris, med en stedfortreder. Maria forlot Frankrike måneden etter, og 10. juni ankom hun Fife og ble mottatt av kong Jakob. 22. februar 1540 ble Maria kronet til dronning av Skottland. Paret fikk to sønner, Jakob og Robert, men begge døde svært unge. Datteren Maria, senere dronning, ble født 8. desember 1542. Kongen døde seks dager senere og Maria ble regjerende dronning.

Fra 1554, etter at James Hamilton, annen jarl av Arran, hadde sagt fra seg regentskapet, styrte Maria Skottland for sin datter, dronningen, som hadde blitt sendt til Frankrike for å bli oppdratt med sin fremtidige ektemann, Henrik IIs sønn. Maria forhørte seg alltid med sine to mektige brødre i Frankrike – Karl, kardinal av Lorraine og Frans, hertug av Guise, slik at Skottland og Frankrike arbeidet i samforståelse utad. Hennes franskorienterte politikk gav henne fiender såvel blant skotske protestanter som den skotske adelen. Hun ble avsatt i 1559 og døde året etter i Edinburgh. Hennes legeme ble bragt til Frankrike og gravlagt i Reims.