Hopp til innhold

Mariano Rossell y Arellano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mariano Rossell y Arellano
Født18. juli 1894Rediger på Wikidata
Esquipulas
Død10. des. 1964[1]Rediger på Wikidata (70 år)
Guatemala by
BeskjeftigelseKatolsk prest (1918–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Archbishop of Santiago de Guatemala (1939–1964)
  • territorial prelate (Esquipulas, 1956–1964) Rediger på Wikidata
NasjonalitetGuatemala

Milagroso Señor de Esquipulas.

Mariano Rossell y Arellano (født 18. juli 1894 i Esquipulas i Guatemala, død 10. desember 1964 i Guatemala by) var en guatemalansk katolsk preltl som var erkebiskop av Guatemala. Han var den femtende erkebiskopen av Guatemala fra 1939 til 1964 og den første prelat nullius av Esquipulas.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Mariano Rossell y Arellano ble presteviet den 15. september 1918 av erkebiskop Julián Raymundo Riveiro y Jacinto O.P. av Guatemala.

Erkebiskop av Guatamala[rediger | rediger kilde]

Han ble utnevnt til erkebiskop av Guatemala den 8. januar 1939. Han ble bispeviet den 16. april samme år av den apostoliske nuntius til Guatamala, erkebiskop Albert Levame; medkonsekrerende var biskop Jorge García Caballeros av Quetzaltenango, og av biskop Juan Antonio Dueñas y Argumedo av San Miguel (El Salvador).

Han spilte en avgjørende rolle under styret til oberst Jacobo Arbenz (mars 1951–juni 1954), og anklaget det for kommunisme og ateisme i prekener og gudstjenester.

Den 4. april 1954 utstedte erkebiskop Rossell Arellano et hyrdebrev der han kritiserte kommunismens fremskritt i landet og oppfordret guatemalanere til å reise seg og kjempe mot «den felles fiende av Gud og landet». Hyrdebrevet ble distribuert over hele landet.

Etter Arbenz i 1954 ble styrtet fra makten med avgjørende forarbeid av USA gjennom CIA, klarte erkebiskpen å holde på kirkens rett til å besitte eiendom og til å drive skoler, i tillegg til å sette opp det jesuittdrevne Rafael Landivar-universitetet og oppnå promotering av prelaturets hovedkirke til status som basilica minor. I basilikaen er det store tablået Cristo Negro de Esquipulas (=Den sorte Kristus i Esquipulas]..

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Catholic-Hierarchy.org, katolsk hierarki ID rossell, www.catholic-hierarchy.org, besøkt 5. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ rossell, lest 2. juni 2024