Maria Angelina Dukaina Palaiologina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maria Angelina Dukaina Palaiologina
Maria Paleolog.JPG
Født1350Rediger på Wikidata
Død28. des. 1394Rediger på Wikidata
IoánninaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Ektefelle Thomas II Preljubović, Esau de' BuondelmontiRediger på Wikidata
FarSimeon Uroš Palaiologos
Mor Thomais OrsiniRediger på Wikidata
Søsken John UrošRediger på Wikidata
Barn Irina PreljubovitsjRediger på Wikidata
Nasjonalitet ØstromerriketRediger på Wikidata

Despotatet Epirus og de andre bysantinske eksilrikene ca. 1204. Grensene er omtrentlige.

Maria Angelina Dukaina Palaiologina eller Marija Angelina Nemanjić (gresk: Μαρία Αγγελίνα Δούκαινα Παλαιολογίνα, serbisk: Марија Ангелина Немањић), født ca. 1350, død 28. desember 1394, var keiserinne («basilissa») i Despotatet Epirus fra 1384 til 1385 etter at hennes mann Thomas II Preljubović var blitt drept. Epirus var et bysantinsk/gresk rike i området mellom dagens Hellas og Albania som ble opprettet i kjølvannet av den latinske okkupasjonen av Konstantinopel under Det fjerde korstog i 1204. Både Despotatet Epirus og Keiserriket Nikea (og i noen grad også Trapezunt-riket) regnet seg selv som legal arvtaker til Østromerriket.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Maria var datter til keiser Simeon Uroš Palaiologos og halvbror til tsar Stephen Uroš IV Dušan av Serbia. Hennes mor var Thomais Orsini, oldebarn til Johannes II Orsini av Epirus. I 1366 giftet Maria seg med Thomas II Preljubović, som ble utnevnt til guvernør av Epirus i Ioannina av faren hennes. Hun ble sannsynligvis mishandlet av sin mann, og sto bak en konspirasjon mot ham som endte med at han ble drept 23. desember 1384.

Befolkningen i Ioannina valgte nå Maria som herskerinne. Hun brukte tittelen «basilissa», en kvinnelig form av «basileus». Hun tilkalte sin bror Johannes Uroš Dukas Palaiologos (som nå var munk under navnet Joasaph) for å gi henne råd om styringen av staten. Johannes Uroš foreslo at Maria giftet seg med Esau de 'Buondelmonti, en av de latinske adelsmennene som var tatt til fange av Thomas i 1379. Det er satt fram en teori om at Maria allerede var forelsket i fangen allerede før drapet på mannen hennes, og at dette egentlig lå bak drapet på Thomas.

Maria giftet seg med Esau i februar 1385, og hun levde i ytterligere ti år før hun døde 28. desember 1394. Den Ioanninske krønike, som var så fiendtlig mot Thomas, beskriver Maria i meget flatterende ordelag. Den bysantinske historikeren Laonikos Chalkokondyles antyder at hun var utro og hadde en tvilsom moral. Begge beskrivelsene kan være forutinntatt og subjektive. Maria ser ikke ut til å ha overlevende barn fra dette ekteskapet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Forgjenger
Thomas II Preljubović
Despot av Epirus
13841385
Etterfølger
Esau de' Buondelmonti